Končí sa príbeh stratenej Madeleine?

Záhada britského dievčatka, ktoré pred trinástimi rokmi zmizlo v Portugalsku, sa konečne rozmotáva. Nemeckí vyšetrovatelia usudzujú, že Madeleine McCannová je mŕtva. Poznajú vraj aj spôsob, ako bola usmrtená. Z vraždy dievčatka, ktoré sa stratilo krátko pred svojimi štvrtými narodeninami, je podozrivý 43-ročný Nemec.

05.06.2020 08:00
madeleine McCannová Foto:
Na nedatovanej snímke britské dievčatko Madeleine McCannová.
debata (12)

„Vychádzame z toho, že to dievča je mŕtve,“ povedal Christian Wolters, hovorca prokuratúry v severonemeckom Braunschweigu, odkiaľ podozrivý pochádza.

Maddie, ako ju volali, zmizla v máji 2007 z apartmánu v turistickom komplexe v Praia da Luz pri juhoportugalskom meste Lagos v regióne Algarve. Jej rodičia boli v tom čase na večeri v blízkej reštaurácii.

Znásilnil penzistku

Podozrivý Nemec, nakrátko ostrihaný blondiak, ktorého britské médiá identifikovali ako Christiana Brücknera, sa v rokoch 1995 až 2007 pravidelne zdržiaval v regióne Algarve. Príležitostne si tam zarábal ako čašník, vykrádal apartmány a obchodoval s drogami. Niekoľko rokov žil v dome medzi mestami Lagos a Praia da Luz. Muž, ktorý bol už viackrát trestaný za sexuálne delikty, okrem iného aj za zneužitie detí, si odpykáva viacročný trest vo väzení v severonemec­kom Kieli.

Podľa informácií denníka Braunschweiger Zeitung Brücknera koncom minulého roka odsúdili za znásilnenie 72-ročnej Američanky. Tento zločin, za ktorý mu zatiaľ neprávoplatne vymerali sedemročný trest odňatia slobody, spáchal v Praia da Luz, v rovnakom letovisku, kde o dva roky neskôr zmizla Maddie. Nemeckí vyšetrovatelia predpokladajú, že páchateľ vnikol do apartmánu so zámerom lúpiť a spontánne sa rozhodol, že dievčatko odvlečie.

Rodičia Maddie správu o väznenom podozrivom opatrne privítali. „Kate a Gerry to vnímajú ako potenciálne veľmi dôležité,“ povedal včera pre BBC hovorca rodiny McCannovcov Clarence Mitchell. „Nikdy sa nevzdali nádeje, že sa možno nájde živá, ale sú realisti,“ konštatoval. „Nech bude výsledok tejto konkrétnej línie vyšetrovania akýkoľvek, potrebujú vedieť, čo sa stalo ich dcére, aby našli pokoj a aby zodpovedný, nech by ním bol ktokoľvek, skončil v rukách spravodlivosti,“ dodal hovorca.

Stopy: autá a telefón

Britská, nemecká i portugalská polícia vyzvali verejnosť, aby poskytla prípadné ďalšie informácie o podozrivom mužovi. Políciu zaujíma najmä pohyb dvoch automobilov, ktoré muž používal v čase zmiznutia dievčaťa. Tieto obstarožné vozidlá, karavanovú dodávku značky Volkswagen a športový Jaguar, nemecká polícia zadržala. Vyšetrovateľov zaujalo, že Jaguar bol len deň po zmiznutí Maddie prepísaný na iného majiteľa.

Polícia tiež zverejnila číslo telefónu podozrivého, na ktorý prijal asi 30 minút trvajúci hovor len približne hodinu predtým, ako Maddie zmizla. Chce nájsť človeka, ktorý Brücknerovi volal. Kauza nezvestnej Madeleine je celosvetovo najznámejší prípad zmiznutia dieťaťa v tomto tisícročí. Záhadný príbeh, o ktorom podrobne informovali médiá na celej planéte, sa začal písať koncom apríla 2007, keď rodina McCannovcov pricestovala so skupinou priateľov a ich deťmi do turistického komplexu v Praia da Luz na týždennú dovolenku.

McCannovci, obaja lekári, osudného 3. mája o pol deviatej večer uložili spať svoje deti, Maddie a o rok mladšie dvojčatá, a odišli na večeru s priateľmi do reštaurácie, asi 50 metrov od apartmánu. Izbu s deťmi pravidelne kontrolovali, naposledy o deviatej večer. O hodinu nato sa vrátili a zhrozene zistili, že Maddie zmizla. Ihneď zalarmovali políciu. Dlhoročné pátranie, do ktorej sa po portugalskej a britskej polícii neskôr zapojila aj nemecká, stálo dodnes desiatky miliónov eur.

Vyšetrovatelia od začiatku pracovali s hypotézou, že Maddie bola unesená. Postupne sa však začali prikláňať k názoru, že sa stala obeťou násilného činu a že už zrejme nežije. V hľadáčiku vyšetrovateľov sa postupne ocitlo vyše 600 preverovaných osôb. Prvým podozrivým bol muž, ktorý býval neďaleko apartmánu McCannovcov a ktorého údajne ich priatelia zbadali pri mieste činu. Napokon však obvinený nebol a od médií, ktoré o ňom písali, vysúdil takmer trištvrte milióna eur odškodného.

Polícia istý čas považovala za podozrivých aj rodičov Madeleine. Vychádzala z hypotézy, že Madeleine mohla nešťastnou náhodou zomrieť a rodičia potom ukryli jej telo. McCannovci akákoľvek obvinenia ostro odmietli. Rozruch vyvolal bývalý policajný inšpektor Goncalo Amaral, ktorý vydal v roku 2008 knihu Maddie – Pravda o lži. V nej tvrdil, že Madeleine zomrela pri nehode a že rodičia to tajili. Súd mu nakoniec nariadil zaplatiť rodičom dievčaťa odškodné pol milióna eur, najvyšší súd však rozsudok zrušil.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #únos detí