Francúzska armáda zabila veliteľa severoafrickej odnože al-Káidy

Francúzske vojenské sily zabili pri operácii v Mali lídra severoafrickej odnože teroristickej siete al-Káida, oznámila v piatok večer francúzska ministerka obrany Florence Parlyová. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

06.06.2020 14:20
al-kaida, Abdalmálik Drúkdál Foto:
Alžírčan Abdalmálik Drúkdál na snímke z videa.
debata (17)

Alžírčan Abdalmálik Drúkdál bol vodcom skupiny známej ako al-Káida v islamskom Maghrebe (AQIM). O život prišiel vo štvrtok v meste Tessalit na severovýchode Mali, pričom „zneškodnení“ boli aj viacerí z jeho blízkych spolupracovníkov.

„Francúzske ozbrojené sily 3. júna s podporou svojich miestnych partnerov zabili emira al-Káidy v islamskom Maghrebe Abdalmálika Drúkdála a viacero z jeho najbližších spolupracovníkov počas operácie v severnom Mali,“ uviedla Parlyová.

„Gratulujem a ďakujem všetkým tým, ktorí umožnili a vykonali túto odvážnu operáciu, ktorá zasadila ťažký úder týmto teroristickým skupinám,“ citovala ministerku agentúra DPA.

Skupina AQIM sa snaží útokmi a únosmi narušiť stabilitu severoafrických štátov ako Tunisko, Mali, Mauritánia, Alžírsko a Burkina Faso. Drúkdál skupinu ešte pod iným názvom založil v roku 1998 a viedol ju až doteraz. V roku 2006 prisahal vernosť al-Káide. Jeho organizácia viackrát uniesla a zavraždila turistov v regióne.

Francúzsko má pri svojej protiteroristickej misii Barkhane nasadených v rozľahlom regióne Sahel okolo 4500 vojakov. V Mali sa okrem toho o stabilizáciu krajiny usiluje aj misia OSN. „Tento dôležitý boj za slobodu a stabilitu v tomto regióne je veľkým úspechom,“ zdôraznila Parlyová.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Afrika #Mali #džihád #al-Káida