Demonštrácie v USA proti rasizmu a policajnému násiliu boli pokojnejšie

Americkú metropolu Washington, ako aj iné mestá v Spojených štátoch v sobotu zaplavili tisícové davy ľudí, ktoré protestovali proti policajnej brutalite a rasovej nerovnosti, píše agentúra AP.

07.06.2020 08:47 , aktualizované: 18:04
USA protest Washington floyd Foto: ,
Protest proti policajnej brutalite a rasovej nerovnosti pred Bielym domom vo Washingtone, 6.6.2020.
debata (59)

Desiatky demonštrácii v celej krajine zavŕšili týždeň plný protestov, ktoré vyvolala smrť Afroameričana George Floyda z 25. mája. Podľa agentúry AP sa v sobotu pravdepodobne zmobilizovalo vôbec najviac protestujúcich za uplynulé dva týždne.

Po tom, čo na predchádzajúcich protestoch dochádzalo často k násiliu, sa sobotné protesty v USA niesli v pokojnejšej atmosfére. Úrady v mnohých mestách dokonca zrušili zákaz vychádzania, pretože za posledné hodiny zaznamenali málo nepokojov a žiadne zatknutia. Miestne orgány sa počas protestov na niektorých miestach stiahli do úzadia, čo dalo protestom festivalovú atmosféru.

Účastníci protestu držali transparenty s nápismi „Stop policajnej brutalite“, „Zastavte rasizmus“ alebo „Nemôžem dýchať“. Poslednú z viet hovoril Floyd tesne pred smrťou.

Vo Washingtone sa počas protestu predávalo občerstvenie v stánkoch a niektoré križovatky sa dokonca zmenili na tanečné parkety.

Protesty sa konali aj v mestách ako New York, San Francisco, Philadelphia či Chicago. V Readforde, v rodnom mestečku Floyda, sa zišli stovky smútiacich pred miestnym kostolom, kde sa konal spomienkový obrad.

V Minneapolise sa mestský predstavitelia medzičasom dohodli, že polícii zakážu používať škrtiace chvaty a od policajtov budú vyžadovať, aby zasiahli v prípade, ak budú svedkami použitia neprimeranej sily kolegami.

Podobné protesty sa v sobotu konali v metropolách a väčších mestách po celom svete. Zúčastnili sa ich desiatky tisíc ľudí.

New Yorku zrušil zákaz vychádzania

Starosta New Yorku Bill de Blasio zrušil v nedeľu nočný zákaz vychádzania, ktorý úrady v americkom veľkomeste zaviedli s cieľom zabrániť ďalším násilným protestom. Informovala o tom agentúra DPA. „Mesto New York: s okamžitou účinnosťou sa ruší zákaz vychádzania,“ napísal de Blasio na Twitteri. Zároveň dodal, že v pondelok mesto začne s postupným uvoľňovaním karanténnych opatrení, zavedených úradmi pred vyše dvoma mesiacmi v dôsledku koronavírusovej pandémie.

Mestá Los Angeles a Washington, kde demonštrácie minulý týždeň prerástli do násilností, už zákaz vychádzania zrušili. V New Yorku zákaz vychádzania platil od 20.00 h do 05.00 h rána, uvádza agentúra AP. Opatrenie malo byť v platnosti prinajmenšom až do nedele.

CBS: Trump chcel nasadiť do ulíc 10-tisíc príslušníkov armády

Americký prezident Donald Trump žiadal začiatkom tohto týždňa o nasadenie približne 10 000 príslušníkov armády do ulíc metropoly Washington a iných miest, kde sa konali protesty. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na televíziu CBS. Avšak minister obrany Mark Esper a predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley sa postavili proti nasadeniu príslušníkov armády, uviedol pre CBS nemenovaný predstaviteľ obrany.

Podľa CBS Esper pre každý prípad presunul do metropolitnej oblasti Washingtonu približne 1 600 vojakov. Tamojších približne 5 000 príslušníkov Národnej gardy však už nepotrebovalo pomoc a zo štvrtka na piatok začali vojaci z oblasti odchádzať. Biely dom sa k informáciám CBS bezprostredne nevyjadril.

Mark Esper sa v stredu dištancoval od vyjadrení prezidenta Trumpa, ktorý vzhľadom na pretrvávajúce protesty vyvolané smrťou Floyda uviedol, že v prípade potreby povolá aj príslušníkov armády. Podľa Espera si súčasná situácia nasadenie profesionálnych vojakov nevyžaduje.

Nasadenie príslušníkov ozbrojených síl by malo byť podľa Espera „krajným riešením“. Dodal, že nepodporuje uplatnenie federálneho zákona z roku 1807 (Insurrection Act), ktorý dáva americkému prezidentovi za určitých podmienok plnú moc povolať na potlačenie povstania na území Spojených štátov Národnú gardu a príslušníkov armády alebo námorníctva.

George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho. Neprimeraný zásah, ktorý okolostojaci nakrútili na video, vyvolal po celých USA protesty, ktoré vyústili do násilností.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #USA #protesty #rasizmus #George Floyd