Bidenovi sa pred voľbami v prieskumoch darí

Joe Biden, demokratický sok amerického republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, v prieskumoch verejnej mienky opakovane získava podporu najmenej 50 percent voličov. Podľa televízie CNN tak dosiahol míľnik, na ktorý jeho predchodkyňa Hillary Clintonová v tomto období v roku 2016 nedosiahla.

08.06.2020 14:28
Biden Trump Foto:
Na kombosnímke bývalý americký viceprezident Joe Biden (vľavo) a americký prezident Donald Trump.
debata (39)

Bidenov úspech v prieskumoch znamená pre Trumpa v jeho ceste za novembrovým znovuzvolením veľkú komplikáciu, uviedla CNN.

Najmenej päťdesiatpercentnú podporu dostal bývalý viceprezident Biden v prieskumoch televízie ABC News a denníka The Washington Post, Monmouthskej univerzity a rozhlasovej stanice NPR. Tieto sondáže, ktoré vznikli priamym rozhovorom respondentov, boli zverejnené minulý týždeň. V niekoľkých ďalších prieskumoch sa potom Biden ku hranici 50 percent priblížil.

Príkladom je v nedeľu zverejnený prieskum televízie NBC a denníka The Wall Street Journal, v ktorom sa pre Bidena vyslovilo 49 percent opýtaných a pre Trumpa 42 percent.

Pre Trumpa tak s ohľadom na prieskumy bude veľmi ťažké až takmer nemožné prezidentské voľby vyhrať, ak na svoju stranu nezíska voličov, ktorí už teraz Bidena podporujú. CNN poznamenala, že v roku 2016 mal Trump ľahšiu pozíciu, keďže mu stačilo nakloniť si len tých nerozhodnutých.

Príklady z minulých volieb pre Trumpa tiež nie sú povzbudivé. „Jediný vyzývateľ, ktorý mal v tejto dobe 50 percent, alebo sa okolo tejto hranice pohyboval, bol Jimmy Carter v roku 1976. A vyhral,“ uviedla CNN o prezidentských voľbách, kedy demokrat Carter porazil republikánsku hlavu štátu Geralda Forda.

Zábleskom nádeje z histórie môže pre Trumpa byť demokratický prezident Harry Truman, ktorý počas tejto časti kampane za republikánskym vyzývateľom Thomasom Deweym zaostával v prieskumoch aj pri započítaní štatistickej odchýlky. Truman bol naviac jediným prezidentom, ktorý si dokázal zabezpečiť znovuzvolenie, aj keď jeho prácu v tejto fáze kampane s rozdielom viac ako piatich percentuálnych bodov kritizovalo viac respondentov, než koľko ich prezidentov výkon schvaľovalo.

Problémom v tomto príklade je ale to, že Dewey v tejto časti kampane dosahoval v prieskumoch v priemere 46 percent. Dewey tak vtedy nemal takú podporu, akej sa teraz u voličov teší Biden.

Trump má oproti Trumanovi horší pomer kritiky a podpory svojej práce. Kým Trumanovu činnosť v tomto období roka 1948 kritizovalo 47 percent respondentov a schvaľovalo 39 percent, Trumpov prezidentský výkon sa teraz nepáči v priemere 54 percentám opýtaných, naopak 42 percent ho hodnotí kladne. „Trump sa v roku 2016 dokázal vzoprieť histórii. Ak chce v roku 2020 získať druhý mandát, musí históriu vytvoriť,“ dodala televízia CNN v komentári k prieskumom.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby v USA