Policajta, zodpovedného za smrť Floyda, prepustia na kauciu milión dolárov

Policajt obvinený zo zabitia Afroameričana Georgea Floyda pri zatýkaní by mohol na svoj prípadný rozsudok čakať na slobode. Sudkyňa v americkom štáte Minnesota v pondelok na úvod prvého vypočutia Dereka Chauvina, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie, stanovila ako podmienku jeho predbežného prepustenia kauciu vo výške jeden milión dolárov, informovali agentúry DPA a AFP.

09.06.2020 09:00
debata (71)

Chauvin takisto nesmie opustiť územie Minnesoty, pôsobiť ako policajt, kontaktovať Floydovu rodinu a musí odovzdať zbrane, ktoré má v držbe. Pred súd opäť predstúpi 29. júna.

Aj ďalší traja minnesotskí policajti, ktorí asistovali pri zatýkaní 46-ročného Floyda, by mohli byť čoskoro prepustení na kauciu. V ich prípade bola tiež stanovená na milión dolárov, ale ak akceptujú určité podmienky vrátane zákazu kontaktov s Floydovou rodinou, suma by sa znížila na 750 000 dolárov.

George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi. Chauvin mu pritom vyše osem minút kľačal na krku, hoci Floyd sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Chauvin bol obvinený z vraždy druhého a tretieho stupňa, za čo mu hrozí 40, resp, 25 rokov väzenia. Troch ďalších policajtov obvinili z napomáhania a navádzania k vražde.

Floydove telesné pozostatky v pondelok vystavili pre verejnosť v jeho rodnom meste Houston v štáte Texas, kde sa v utorok uskutoční aj jeho súkromný pohreb. Do Houstonu prišiel aj predpokladaný prezidentský kandidát demokratov Joe Biden, ktorý sa v sprievode svojej manželky Jill stretol s Floydovými príbuznými vrátene jeho šesťročnej dcéry Gianny.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kaucia #policajná brutalita #George Floyd