Muža usvedčeného zo sledovania Solejmáního odsúdili na trest smrti

Irán popraví muža usvedčeného zo špionáže, ktorú vykonával pre USA a Izrael s cieľom pomôcť im s atentátom na veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásema Solejmáního. V utorok o tom informovala agentúra AFP.

09.06.2020 12:12
Hizballáh / Irán / Gásem Solejmání / Foto: ,
Veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásema Solejmání na spomienkových fotografiách.
debata (15)

Mahmúd Músaví Madžd bol odsúdený za špionáž iránskych ozbrojených síl, „predovšetkým jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, a zo sledovania miest pobytu a pohybu generála Kásema Solejmáního výmenou za veľké sumy peňazí od izraelského Mosadu a americkej CIA“, informoval hovorca iránskeho súdnictva Gholám-Hosejn Mohsení Ežeí. „Rozsudok smrti nad Madždom potvrdil aj najvyšší súd a bude vykonaný čoskoro,“ dodal.

Iránske súdy vo februári vydali podobný rozsudok aj pre Amíra Rahímpúra, ktorý bol usvedčený zo špionáže v prospech USA a podieľal sa na predaji informácií o iránskom jadrovom programe.

Teherán v decembri oznámil, že zadržal osem ľudí "spojených so CIA“ a zapojených do celonárodných protestov, ktoré prepukli v novembri v dôsledku prekvapivého zvýšenia cien benzínu.

V júli 2019 tiež Teherán uviedol, že rozbil špionážnu bunku CIA, v dôsledku čoho bolo od marca 2018 do marca 2019 zatknutých 17 podozrivých a niektorí z nich aj odsúdení na smrť. Americký prezident Donald Trump však v tom čase tieto tvrdenia odmietol so slovami, že sú „úplne nepravdivé“.

Irán a Spojené štáty sa dostali na pokraj vojny po útoku amerického dronu v Iraku, pri ktorom bol 3. januára usmrtený veliteľ jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání. Irán reagoval raketovými útokmi na iracké základne, na ktorých boli umiestnení americkí vojaci.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #Irán #zabitie Solejmáního