Zomrel burundský prezident. Zlyhalo mu srdce

Burundský prezident Pierre Nkurunziza zomrel v pondelok v dôsledku zlyhania srdca, informovala v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie burundskej vlády.

09.06.2020 17:18 , aktualizované: 18:47
Burundi Pierre Nkurunziza Foto: ,
Burundský prezident Pierre Nkurunziza na fotografii zo 17. mája 2018.
debata (6)

„Vláda Burundskej republiky s veľkým zármutkom oznamuje nečakanú smrť jeho excelencie Pierra Nkurunzizu, prezidenta Burundskej republiky, po zlyhaní srdca v nemocnici v meste Karuzi 8. júna 2020,“ uviedla burundská vláda na Twitteri, ktorá zároveň vyhlásila sedemdňový štátny smútok.

Nkurunzizu v sobotu hospitalizovali po tom, čo sa necítil dobre. Jeho stav sa zlepšil, ale v pondelok utrpel zástavu srdca a snahy o jeho oživenie boli neúspešné, tvrdia burundskí predstavitelia, ktorých cituje spravodajský portál BBC.

Pierre Nkurunziza sa ujal moci v roku 2005 po občianskej vojne, ktorá zanechala 300-tisíc mŕtvych. Bývalý vodca povstalcov sa pýšil tým, že jeho administratíva priniesla mier do Burundi. Jeho vláda však čelila kritike za rozsiahle porušovanie ľudských práv. Jeho vládu okrem iného sprevádzali nepokoje, ktoré v roku 2015 vyvolal oznam, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie do tretieho funkčného obdobia. Po ňom nasledoval neúspešný pokus o prevrat a strety, ktoré si vyžiadali stovky mŕtvych. Z Burundi tiež následne ušli desiatky tisíc ľudí.

Nkurunziza mal v auguste po 15 rokoch pri moci skončiť vo funkcii prezidenta. Potom mal byť známy ako „najvyšší sprievodca vlastenectvom“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #burundi