Zatykač na Štrougala? Komunistického expremiéra chcú Poliaci

Vyšetrovatelia z poľského Inštitútu národnej pamäti (IPN), ktorý skúma zločiny z obdobia nacizmu a komunizmu, uvažujú o tom, že sa obrátia na súd so žiadosťou o vydanie medzinárodného zatykača na niekdajšieho československého komunistického premiéra Lubomíra Štrougala. Na pondelňajší článok poľského denníka Rzeczpospolita upozornil portál Aktuálně.cz.

09.06.2020 19:52
debata (335)

Vyšetrovatelia krakovského oddelenia IPN chcú, aby bol Štrougal zatknutý a vydaný do Poľska v súvislosti so zločinmi na československo-rakúskej hranici, ktoré sa stali v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy bol teraz 95-ročný Štrougal ministrom vnútra.

Vyšetrovanie sa týka prípadov zabitia poľských občanov, ktorí v čase komunizmu utekali na Západ cez Československo. Poľský prokurátor Wojciech Pardyak pripomína, že pozdĺž československo-rakúskej hranice pohraničníci vybudovali tri rovnobežné rady ostnatých drôtov. V prostrednej bol elektrický prúd s napätím 4000 až 5000 voltov. Chýbali tam však cedule varujúce pred nebezpečenstvom smrti po zasiahnutí elektrickým prúdom.

IPN má podľa denníka Rzeczpospolita informácie, že niektorí niekdajší čs. pohraničníci s poľskými utečencami zaobchádzali brutálne. Jeden z nich vypovedal, že po zásahu istého Poliaka sa elektrický prúd vypol, ale pohraničníci namiesto toho, aby tohto človeka zo zátarasy dali dole, do nej prúd znovu pustili, aby ho zabili.

Pardyak so svojimi kolegami zistil identitu 31 Poliakov, ktorí zahynuli na československo-rakúskej hranici. Po kremácii boli ich ostatky uložené v bezmenných hroboch v Brne, Českých Budějoviciach a Bratislave. Vypátrať, koľko Poliakov presne pri úteku cez Československo zomrelo, je podľa Pardyaka nesmierne ťažké, pretože v dokumentoch československej Štátnej bezpečnosti sú mená poľských obetí často skomolené. Z Poľska sa navyše najčastejšie snažili utiecť mladí ľudia, ktorí si ešte nezaložili rodiny, a ktorých najbližší príbuzní už nežijú. Avšak Pardyak tvrdí, že aj tak sa podarilo zhromaždiť kompletný dôkazový materiál a vyšetrovanie sa dostalo do fázy, keď sa skúma, či je možné pohnať pred spravodlivosť osoby, ktoré spôsobili smrť poľských občanov.

Český policajný Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu (ÚDV) vlani v novembri začal stíhanie Štrougala, niekdajšieho generálneho tajomníka Komunistickej strany Československa Miloša Jakeša a exministra vnútra Vratislava Vajnara pre streľbu na československých hraniciach. Kriminalisti tvrdia, že pre nečinnosť trojice funkcionárov bolo od marca 1976 do konca roku 1989 zastrelených či roztrhaných psami deväť ľudí, ktorí sa snažili prekročiť čs. hranice, a najmenej ďalších sedem ľudí bolo zranených.

335 debata chyba
Viac na túto tému: #Lubomír Štrougal