Spred budovy Múzea Londýna odstránili sochu otrokára Milligana

Sochu Roberta Milligana, ktorý v 19. storočí vlastnil stovky otrokov, odstránili spred budovy Múzea Londýna v štvrti Docklands. Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke stanica BBC.

10.06.2020 15:38
Británia Londýn sochy otrokárstvo Floyd Milligan Foto: ,
Na snímke robotník odpočíva počas odstraňovania sochy Roberta Milligana pred jednou z budov v Londýne 9. júna 2020. Odstránenie sochy je reakciou na zabitie Afroameričana Georga Floyda.
debata (56)

Londýnsky starosta Sadiq Khan v utorok povedal, že zriadil komisiu, ktorá má posúdiť pamiatky v hlavnom meste. Všetky, ktoré majú spojitosť s otrokárstvom, „by mali byť odstránené“.

Socha Milligana bola odstránená s cieľom vyhovieť želaniam komunity. Keď žeriav sochu odnášal, zhromaždení ľudia volali na slávu a tlieskali.

Múzeum Londýna v štvrti Dockland uviedlo, že Milliganova socha „dlhý čas znepokojivo stála“ pred budovou múzea. Milligan na Jamajke vlastnil dve plantáže s cukrovou trstinou a 526 otrokov.

Demonštranti proti rasizmu v nedeľu v meste Bristol na juhu Anglicka strhli sochu obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona a nasprejovali grafiti na sochu Winstona Churchilla v Londýne, pripomína BBC.

Londýn je podľa Khanových vyjadrení „jedno z najrôznorodejších miest na svete“. Nedávne protesty proti rasizmu v rámci globálnej iniciatívy Black Lives Matter však poukázali na to, že sochy, pamätné dosky a názvy ulíc v meste v značnej miere odrážajú viktoriánske obdobie v Británii.

Khan označil za „nepohodlnú pravdu“ skutočnosť, že „krajina a mesto za svoje bohatstvo z veľkej časti vďačí svojej úlohe v obchode s otrokmi“.

Štvrť Docklands leží v južnej a východnej časti mesta, kde bol v minulosti prístav a lodenice.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #socha #Black Lives Matter #otrokárstvo #George Floyd