Lotyšský parlament schválil kontroverzný návrh územno-správnej reformy

Lotyšský parlament schválil radikálnu reformu územného a správneho členenia, ktorou sa zníži počet regionálnych samospráv zo 119 na 42.

11.06.2020 09:16
debata (8)

V noci na štvrtok o tom informovala agentúra DPA. Parlament odobril kontroverznú reformu hlasmi poslancov vládnej aliancie piatich strán: reformu podporilo 58 poslancov, 12 boli proti, 20 sa zdržali hlasovania.

Nové správne a územné členenie začne platiť od 1. júla 2021. Táto reforma bola jednou z priorít premiéra Krisjanisa Karinsa a jej cieľom bolo zefektívniť a zracionálniť systém regionálnych a miestnych samospráv.

Kritici sa však obávajú, že vidiecke oblasti takto prídu o svoj vplyv i autonómiu, pričom pozornosť sa zrejme sústredí na urbánne centrá.

Zákon prijatý lotyšským Sejmom napr. ustanovuje rozdelenie miest na mestá celoštátneho významu a krajské mestá. Štatút mesta celoštátneho významu bol pridelený mestám Daugavpils, Jelgava, Jekabpils, Jurmala, Liepaja, Ogre, Rezekne, Riga, Valmiera a Ventspils, informovala agentúra LETA.

Podľa nej poslanci v zákone zohľadnili jednu z pripomienok prezidenta Egilsa Levitsa, aby sa zaradenie miest a obcí v historických regiónoch Lotyšska – Vidzeme (Livónsko), Latgale (Latgalsko), Kurzeme (Kurónsko), Zemgale (Zemgalsko) a Selia (Selonia) – upravilo osobitným zákonom, ktorý bude potrebné vypracovať.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma #Lotyšsko #územnosprávne členenie