Nóra, ktorý vlani strieľal v mešite, odsúdili na 21 rokov

Nóra zodpovedného za vlaňajšiu streľbu v mešite neďaleko nórskej metropoly Oslo a vraždu svojej nevlastnej sestry vo štvrtok odsúdili na 21 rokov väzenia. Muž by mal za mrežami stráviť najmenej 14 rokov, informovala agentúra DPA.

11.06.2020 16:41
nórsko vražda streľba Philip Manshaus Foto: ,
Na snímke Philip Manshaus čaká v súdnej sieni na verdikt súdu 11. júna 2020 v Osle.
debata (2)

Odsúdený Philip Manshaus (22) počas pojednávania vyjadril poľutovanie nad tým, „že nespôsobil viac škody“. „Ukázalo sa, že ide o mimoriadne nebezpečnú osobu,“ povedal prokurátor Johan Oeverberg, ktorý pre Manshausa požadoval maximálny trest, píše agentúra AP.

Podľa televízie BBC súd odmietol argumentáciu obhajoby ktorá tvrdila, že Manshaus bol duševne nespôsobilý postaviť sa pred súd.

Svoju nevlastnú sestru Manshaus zabil len krátko pred útokom na mešitu z 10. augusta 2019.

Pri útoku na Islamské centrum al-Noor v Baerume nikto nezahynul ani neutrpel vážne zranenie, pretože Manshausa premohol jeden z návštevníkov mešity.

Nórske médiá informovali, že muž sa len niekoľko hodín pred útokom pochvalne vyjadril o streľbe v dvoch mešitách v novozélandskom Christchurchi z marca 2019, pri ktorých zahynulo 51 ľudí.

Podľa vyšetrovateľov má Manshaus krajne pravicové a protiprisťaho­valecké názory. Keď sa v novembri 2019 postavil pred súd, predviedol pri vstupe do siene okresného súdu v Osle nacistický pozdrav.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Nórsko #streľba #mešita