Trump si pre vojakov USA vynucuje beztrestnosť sankciami

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočila na Medzinárodný trestný súd (ICC). Na jeho predstaviteľov uvalí ekonomické a cestovné sankcie, ktoré sa týkajú aj ich rodinných príslušníkov. Tribunál sídliaci v Haagu sa zaoberá vojnovými zločinmi týkajúcimi sa vojny v Afganistane. Obvinenia by tak mohli dostihnúť aj vojakov USA. Tie síce neuznávajú jurisdikciu súdu, ale pred tribunál by sa mohli dostať občania Spojených štátov, ak spáchali zločiny v Afganistane, lebo ten právomoci súdu rešpektuje.

13.06.2020 06:30
Afghanistan Foto: ,
Vojaci misie NATO Resolute Support (Rozhodná podpora) v Afganistane.
debata (18)

Oslabené právo

Sankcie sa budú týkať ľudí zapojených do vyšetrovania amerických vojakov či príslušníkov tajných služieb, ktorí sa mohli podieľať na vojnových zločinoch v Afganistane. Americká vláda tvrdí, že to povedie k vykonštruovaným procesom. Odborník na medzinárodné právo Paul Arnell z Univerzity Roberta Gordona v Aberdeene vníma kroky USA v praktickej a symbolickej rovine. Amerika má dlhodobo výhrady k ICC, súd však funguje a má aj finančné zdroje.

"Možno dôležitejší je preto symbolický aspekt amerického rozhodnutia. Samozrejme, USA neuznávajú jurisdikciu tribunálu. Keď však jeho fungovaniu ešte aj otvorene kladú prekážky, tak je to symbolický odkaz, ktorý má dosah na postavenie súdu na svetovej scéne. Zároveň to má vplyv na systém medzinárodného práva. V rámci neho každá krajina a jednotlivec majú akceptovať, že sa na nich vzťahujú pravidlá ICC. Preto existuje istá možnosť, že ich súd bude brať na zodpovednosť,“ uviedol Arnell pre Pravdu.

Spojené štáty však svojich občanov pred súdom vidieť nechcú. Kontroverzný americký minister spravodlivosti Bill Barr vyhlásil, že ICC je len politický nástroj medzinárodných elít, ktoré sa nikomu nezodpovedajú. Americký politik tiež súd varoval, že Spojené štáty ho budú vyšetrovať pre podozrenia z korupcie.

"Vláda USA má dôvod, aby pochybovala o čestnosti ICC. Ministerstvo spravodlivosti získalo závažné a hodnoverné informácie, na základe ktorých vznikajú vážne obavy týkajúce sa dlhej histórie finančnej korupcie a nezákonných činov na najvyšších úrovniach úradu prokuratúry,“ citoval denník Guardian Barra, ktorý však zatiaľ svoje tvrdenia týkajúce sa ICC ničím nepodložil.

Súd na kroky USA reagoval s tým, že ide o neprijateľný zásah do zásad práva. Podľa ICC Washington stupňuje kampaň namierenú proti nemu. Tribunál začal s vyšetrovaním zločinov spojených s vojnou v Afganistane v marci, čím sa zaoberá gambijská prokurátorka tribunálu Fatou Bensoudová. Už minulý rok jej USA zrušili víza. Tribunál pripomína, že pre mnohé obete vojen a konfliktov je jediným miestom, kde sa môžu dovolať spravodlivosti.

Väčšia kríza

Spojené štáty tvrdia, že majú dosť nástrojov na prípadné stíhanie príslušníkov svojich bezpečnostných zložiek. Trump však už zrušil tresty či obvinenie proti niekoľkým z nich. Kroky USA proti medzinárodnému súdu privítal Izrael. Naopak, kriticky reagovala Európska únia, ktorá fungovanie ICC jednoznačne podporuje.

Podľa profesorky medzinárodného práva Paoly Gaetaovej z Akademického inštitútu v Ženeve útok USA na súd len potvrdzuje, ako Trumpova vláda vníma medzinárodnú politiku. "Je to bezprecedentné rozhodnutie. Nepredpokladám však, že zastaví vyšetrovanie. Je potrebné ho však vnímať aj v širšom rámci krízy multilateralizmu. Spomeňme si na útoky proti Svetovej zdravotníckej organizácii, problémy súvisiace so Svetovou obchodnou organizáciou a malý pokrok v oblasti globálnej environmentálnej ochrany. Čo sa deje, sa netýka len ICC,“ uviedla pre Pravdu Gaetaová.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný trestný súd #Donald Trump #Vojna v Afganistane #americká politika