V Paríži sa protestovalo proti policajnému a rasovému násiliu

Tisíce ľudí v sobotu protestovali v centre Paríža proti údajnému rasizmu a násiliu v radoch polície. Informovali o tom svetové agentúry.

13.06.2020 19:19 , aktualizované: 21:59
Francúzsko rasizmus protesty Paríž Foto: ,
Tisícky ľudí demonštrujú počas protestného pochodu proti policajnej brutalite a rasizmu v Paríži 13. júna 2020
debata (30)

Demonštráciu zorganizovala Assa Traoréová, ktorej brat Adama, mladý černoch, zomrel za doteraz neobjasnených okolností v policajnej väzbe v roku 2016.

„Zhromaždili sme sa tu dnes, aby sme odsúdili policajné násilie. Zhromaždili sme sa tu dnes, aby sme odsúdili sociálne násilie. Zhromaždili sme sa tu dnes, aby sme odsúdili rasové násilie,“ povedal Traoréová pred demonštrantmi.

Takisto urobila paralelu medzi smrťou svojho brata a nedávnym úmrtím černocha Georgea Floyda pri zásahu polície v americkom meste Minneapolis, ktorý vyvolal vlnu protestov proti policajnému násiliu a rasizmu v USA a zahraničí. Vďaka tejto mobilizácii ľudia podľa nej teraz „uznávajú, že vo Francúzsku, vo francúzskej polícii, vo francúzskom žandarmérii existuje rasizmus“.

Prívrženci krajnej pravice rozvinuli na streche jednej z budov obrovský transparent žiadajúci spravodlivosť pre obete „belošského rasizmu“, zakrátko ho však rozrezali obyvatelia bytu, ktorým zakrýval okná.

Policajti podľa agentúry AP nikoho nezatkli, izolovali však predpokladanú trasu pochodu, aby eliminovali potenciálne násilnosti. Polícia tiež nariadila zatvorenie okolitých reštaurácií a obchodov.

Obvinenia z rasizmu pobúrili aj samotných policajtov, ktorí v piatok už druhý deň pokračovali v protestoch a zablokovali premávku na rušnej parížskej triede Champs-Elysées. Podobné pochody sa v piatok konali aj v mestách Rennes, Bordeaux, Marseille a inde. Žiadali na nich demisiu ministra vnútra Christopha Castanera a prijatie u prezidenta Emmanuela Macrona.

Castaner tento týždeň rozhneval policajtov, keď avizoval „nulovú toleranciu“ voči prejavom rasizmu v polícii, pričom zdôraznil, že „francúzska polícia nie je ako americká“. Tiež oznámil, že polícia už nebude môcť používať škrtiaci chvat pri zadržiavaní podozrivých. Mnohí policajti to považujú za neprístupný ústupok, ktorý by mohol zvýšiť ich ohrozenie pri výkone služby.

V Londýne došlo k zrážkam s políciou

Tisíce ľudí napriek varovaniam polície protestovali v sobotu v centre Londýna proti rasizmu a policajnému násiliu. Do ulíc vyšli aj krajne pravicoví demonštranti, ktorí sa dostali do potýčok s políciou, informovala televízia Sky News.

Stúpenci protirasistického hnutia Black Life Matters sa zhromaždili v londýnskom Hyde Parku. Protidemonštranti, sčasti z krajne pravicových skupín, sa zišli na námestí pred britským parlamentom, odkiaľ sa za spevu vlasteneckých piesní a hymny vydali na pochod ulicami.

Policajti sa opakovane pokúšali zabrániť slovným i fyzickým potýčkam medzi oboma tábormi, čo sa im nie vždy podarilo. Stúpenci krajnej pravice útočili na policajtov fľašami a plechovkami.

Ministerka vnútra Priti Patelová v tejto súvislosti odsúdila „absolútne neprijateľné násilníctvo“ a pohrozila, že voči páchateľom takýchto skutkov sa bude postupovať veľmi prísne. Zároveň vyzvala všetkých demonštrantov, aby sa stiahli z ulíc a nezvyšovali riziko nákazy koronavírusom.

Patelová obzvlášť ostro označila sobotňajšie zneuctenie pomníka pred britským parlamentom pripomínajúceho pamiatku policajta Keitha Palmera, ktorý zahynul počas teroristického útoku v Londýne v marci 2017. Neznámy muž sa v sobotu pri pomníku vymočil, čo ministerka označila za hanebné.

V podobnom zmysle sa v sobotu vyjadril aj britský premiér Boris Johnson, podľa ktorého nemá v Spojenom kráľovstve čo hľadať rasizmus ani násilie, aké podľa neho poznačilo aj súčasnú vlnu protestov.

Londýnska polícia pohrozila, že demonštrantom, ktorí zostanú v uliciach po 17.00 h miestneho času, bude hroziť zatknutie. Stovky ľudí však túto výzvu neuposlúchli.

Protesty v Prahe

V sobotu sa v Prahe, podobne ako v Paríži, konal protest proti policajnému a rasovému násiliu. Podujatie zorganizovali neformálne združenie amerických občanov žijúcich v Prahe, Mladí zelení, Kolektiv 115, Socialistická Solidarita, Food not Bombs Praha, Prázdné trůny, feministická skupina CLARA či SdruŽeny.

„Toto nebola nešťastná náhoda. Bola to rasovo motivovaná policajná vražda,“ uviedol na margo smrti Georgea Floyda zástupca Kolektivu 115. „Sme nahnevaní, pretože polícia prenasleduje našich kamarátov len pre farbu ich pleti. Opýtajte sa Rómov, aké majú skúsenosti s políciou,“ uzavrel.

Na akcii sa stretlo približne 300 ľudí, niektorí si priniesli aj transparenty s nápisom „Black lives matter“. „Je pre nás zásadné ukázať, že ľudia v USA nie sú vo svojich protestoch sami. Policajné a rasové násilie nesmieme tolerovať nikdy a nikde,“ povedal jeden z organizátorov Jan Májíček. Po prejavoch nasledoval pochod k veľvyslanectvu Spojených štátov amerických. Obete násilia si uctili minútou ticha. Organizátori chcú podobné akcie usporiadať aj v budúcnosti.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #rasizmus #Paríž #policajná brutalita