Polícia v Atlante zastrelila Afroameričana, šéfka polície rezignovala

Po smrti Afroameričana pri policajnom zásahu v Atlante v americkom štáte Georgia odstúpila z funkcie šéfka polície v tomto meste. Starostka Atlanty Keisha Lanceová Bottomsová rezignáciu Eriky Shieldsovej v sobotu prijala a požadovala tiež, aby policajta, ktorý vypálil smrteľnú strelu, prepustili, informovali miestne médiá. Demonštranti po incidente zablokovali miestnu diaľnicu a zapálili reštauráciu reťazca rýchleho občerstvenia.

14.06.2020 10:03 , aktualizované: 14:48
debata (130)

Zábery zo zásahu zverejnené štátnym vyšetrovacím úradom GBI ukazujú, ako Afroameričan uteká pred políciou v snahe vyhnúť sa zatknutiu, načo ho jeden policajt zastrelí. Šéf GBI Vic Reynolds však varoval pred predčasnými závermi, píše agentúra DPA.

Moment, keď policajt zastrelí unikajúceho muža. (Upozornenie: Video nie je určené pre slabšie povahy)

Podľa GBI políciu privolali v piatok večer miestneho času do reštaurácie rýchleho občerstvenia po sťažnosti, že v príjazde k výdaju jedla spí v aute muž. Dvadsaťsedemročný Rayshard Brooks následne neprešiel skúškou triezvosti a mali ho zadržať. Došlo však k potýčke, pri ktorej muž vzal policajtovi jeho elektrošokovú pištoľ taser.

Reynolds uviedol, že videozábery incidentu ukazujú, že muž utekal pred políciou, náhle sa otočil a taserom zjavne mieril na policajta. Ten siahol po svojej služobnej zbrani, na čo sa unikajúci muž znova obrátil a potom padol výstrel. Muž podľa GBI zomrel po prevoze do nemocnice.

Zablokovaná diaľnica a reštaurácia v plameňoch

Demonštranti v Atlante po tomto incidente zablokovali diaľnicu a zapálili reštauráciu reťazca rýchleho občerstvenia Wendy's. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej incident, ktorý bol zachytený na videu, pravdepodobne povedie k posilneniu protestov proti policajnej brutalite naprieč Spojenými štátmi.

Miestna televízia odvysielala zábery reštaurácie rýchleho občerstvenia v plameňoch, pričom na nich neboli vidieť žiadni hasiči. Polícia sa medzitým stretla s demonštrantmi pri neďalekej diaľnici. Hasiči na miesto podľa Reuters dorazili po viac ako 45 minútach a mali policajnú ochranu. Z reštaurácie pri benzínovej pumpe už ale ostali len obhorené trosky.

V USA v súčasnosti pretrvávajú protesty proti rasizmu a policajnému násiliu po smrti Afroameričana Georgea Floyda koncom mája v meste Minneapolis v štáte Minnesota. Floyd pri zásahu policajtov ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku, aj keď sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Tohto policajta a troch jeho kolegov, ktorí sa podieľali na zásahu, prepustili zo zboru, zadržali a obvinili z vraždy druhého stupňa a napomáhania k vražde.

Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina sú súčasné protesty v USA príznakom hlbokej krízy. Uviedol to rozhovore, ktorý odvysiela televízia Rossija 1.

„To, čo sa deje, je príznakom akejsi hlboko zakorenenej vnútornej krízy,“ cituje Putina agentúra AFP. „Ak tento boj za prirodzené, zákonné práva vyústi do chaosu a nepokojov, túto krajinu nečaká nič dobré.“

Šéf Kremľa dal súčasné nepokoje v USA do súvislosti s koronavírusovou krízou. „Dokazuje to, že tam existujú problémy. Záležitosti spojené s bojom proti koronavírusu odhalili všeobecné problémy,“ povedal ruský prezident na margo protestov vyvolaných nedávnou smrťou Afroameričana Georgea Floyda pri brutálnom policajnom zásahu.

Putin kritizoval aj prístup administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa ku koronakríze a vyčítal mu nedostatok rozhodnosti. „Myslím si, že problém je v tom, že skupinové a stranícke záujmy sa uprednostňujú pred záujmami celej spoločnosti a ľudí,“ povedal Putin o boji s pandémiou koronavírusu v USA, ktoré zaznamenali už viac ako dva milióny prípadov nákazy, čo je najviac na svete.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Atlanta #policajný zásah