KĽDR vyhodila do vzduchu medzikórejský styčný úrad v Kesongu

Severná Kórea v utorok vyhodila do vzduchu medzikórejský styčný úrad v pohraničnom meste Kesong, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie.

16.06.2020 09:33 , aktualizované: 10:24
severná kóre výbuch explózia Foto:
Dym po explózii nad pohraničným mestom Kesong v Severnej Kórei.
debata (35)

Podľa zdrojov agentúry Jonhap bolo počuť z miesta explóziu a vidieť dym. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie uviedlo, že zničenie budovy v severokórejskom hraničnom meste sa odohralo v utorok o 14:49 miestneho času (7:49 stredoeurópskeho letného času). Úrad, ktorý mal pomôcť obom Kóreám komunikovať, otvorili v roku 2018 a od januára bol pre pandémiu ochorenia COVID-19 prázdny.

Južná Kórea zvolala v nedeľu mimoriadne zasadnutie svojich bezpečnostných predstaviteľov a vyzvala Severnú Kóreu, aby dodržiavala dohody o zmierení medzi oboma krajinami. Apel prišiel niekoľko hodín po tom, ako Pchjongjang pohrozil zdemolovaním spoločnej styčnej kancelárie a vojenskou akciou proti Soulu, informovala agentúra AP.

Severná Kórea v posledných dňoch náhle obnovila ostrú rétoriku voči južnému susedovi, obviniac Južnú Kóreu z toho, že nezabránila aktivistom vo vypúšťaní propagandistických letákov pomocou balónov cez hranicu. Niektorí experti tvrdia, že KĽDR takto prejavuje nespokojnosť s tým, že Soul neoživil lukratívne spoločné ekonomické projekty, ako aj s uviaznutím jadrovej diplomacie s Washingtonom.

V nedeľu ráno šéf juhokórejského Národného bezpečnostného úradu Čong Ui-jong rokoval s ministrami bezpečnostných rezortov a generálmi o najnovšej situácii na Kórejskom polostrove a možných krokoch vlády, oznámila prezidentská kancelária.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie, ktoré má na starosti vzťahy s Pchjongjangom, následne vyhlásilo, že oba kórejské štáty sa musia snažiť o dodržiavanie všetkých dosiahnutých dohôd. Vláda v Soule podľa stanoviska „vníma súčasnú situáciu ako vážnu“.

V sobotu večer vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, Kim Jo-džong, varovala, že Soul bude čoskoro svedkom „tragickej scény úplného kolapsu styčnej kancelárie Severnej a Južnej Kórey“. Vyhlásila tiež, že ponechá severokórejskej armáde právo podniknúť ďalší krok v odplate voči Južnej Kórei.

Medzikórejský styčný úrad v severokórejskom... Foto: SITA/AP
Medzikórejský styčný úrad severná kórea KĽDR Medzikórejský styčný úrad v severokórejskom Kesongu počas slávnostného otvorenia v septembri 2018.

KĽDR predtým prerušila komunikačné linky s Južnou Kóreou a pohrozila zrušením dohôd z roku 2018, na základe ktorých obe krajiny zastavili cvičenia streľby, odstránili niektoré pozemné míny a zrušili strážne stanovištia v pohraničnej oblasti.

Niektorí pozorovatelia sa domnievajú, že Severná Kórea môže úmyselne zvyšovať napätie, aby podporila vlastnú vnútornú jednotu a tlak na USA s cieľom dosiahnuť obnovenie nukleárnych rozhovorov. KĽDR podľa nich naliehavo potrebuje zmiernenie sankcií, keďže jej ekonomiku zasiahlo aj to, že musela v dôsledku koronavírusovej pandémie uzavrieť hranicu s Čínou ako hlavným obchodným partnerom.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea