Núdzový stav sa končí, Orbán si moc ponechá

Jednou rukou odovzdáva mimoriadne právomoci. A druhou si ich berie späť. Kabinet Viktora Orbána v utorok presadil prijatie zákona, ktorý ho splnomocňuje zrušiť v Maďarsku núdzový stav vyhlásený v marci na obranu proti pandémii.

16.06.2020 18:39
Viktor Orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (16)

Parlament súčasne schválil prechodné ustanovenia súvisiace s ukončením núdzového stavu a zákon o epidemiologickej pohotovosti, čím si vláda udrží väčšinu rozsiahlych kompetencií, ktoré pred dva a pol mesiacom dostala na boj proti koronavírusu. Kým za zrušenie núdzového stavu sa parlament vyslovil jednomyseľne, pri hlasovaní o nových právnych normách už opozícia Orbánov Fidesz nepodporila.

Mimoriadny režim, ktorý umožňoval vládnuť pomocou dekrétov a pozastavovať platnosť zákonov, sa vláda chystá ukončiť už tento týždeň. „Stav ohrozenia pominie, ale epidemiologická pohotovosť zostane,“ upozornil premiér Orbán v rozhovore pre Rádio Kossuth, keď naznačil, že pák, ktoré mu v čase krízy umožňovali príjmať operatívne rozhodnutia, sa nemieni vzdať.

Podľa portálu Index.hu sa po zrušení núdzového stavu veľa nezmení. Prijatím nového zákona totiž Orbánov kabinet dostal možnosť vyhlásiť stav zdravotnej krízy, počas ktorého môže opätovne riadiť krajinu vládnymi nariadeniami a pozastavovať platnosť zákonov. Na rozdiel od doterajšieho koronavírusového zákona síce nová právna úprava obsahuje časové obmedzenie, vláde však nič nebráni v tom, aby po uplynutí polročnej lehoty stav zdravotnej krízy vyhlásila nanovo.

Pre prípad druhej vlny pandémie sa nezruší ani doterajší operatívny štáb. Zachovaný zostane systém vojenských veliteľov na čele nemocníc. Posilnené budú kompetencie úradu hlavnej hygieničky. Jej námestníčka sa stane šéfkou novozriadenej pohotovostnej epidemiologickej jednotky, ktorej úlohou bude rýchla reakcia na krízové javy a zavedenie okamžitých opatrení.

Útvar, v ktorom budú zastúpení velitelia nemocníc, územných protichemických vojenských jednotiek a zástupcovia ďalších orgánov, bude mať právomoc obmedziť vychádzanie, nariadiť uzatvorenie či dezinfekciu priestorov či podľa potreby premiestniť zdravotnícky personál. Opozícia sa obáva, že vláda znova zneužije mimoriadne právomoci na presadzovanie svojich politických záujmov. Podľa nej totiž niektoré z vyše stovky vládnych dekrétov, ktoré Orbánov kabinet túto jar prijal, mali za cieľ oklieštiť právomoci a financie miestnych samospráv ovládaných opozíciou a s ochranou zdravia a životov občanov nemali nič spoločné.

Viaceré mimovládne organizácie v spoločnom vyhlásení varovali, že zrušenie mimoriadnych právomocí vlády je len „optickým klamom“. „Aj nová právna norma rozširuje možnosti vlády a poskytuje jej priestor pre svojvôľu,“ povedal pre magazín HVG Máté Szabó, riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Spoločnosť za občianske slobody.

Vládni politici však tieto námietky označujú za rovnako neopodstatnené, ako bola kritika časovo neobmedzeného núdzového stavu. Vysmievajú sa opozícii i Bruselu, že Orbánov kabinet obviňovali zo snahy svojvoľne si predlžovať mimoriadne právomoci, pričom maďarská vláda ich napokon vracia skôr ako po 90 dňoch, čo je obvyklá lehota v krajinách EÚ.

Podľa provládneho politológa Ágostona Mráza Orbán si uvedomil, že môže ťažiť z falošnej kritiky na medzinárodnej scéne a situáciu využil. „Teraz je absolútnym víťazom: v Maďarsku je veľká väčšina spokojná s jeho krízovým manažmantom, kým v zahraničí vyhral boj so svojimi kritikmi,“ povedal Mráz pre agentúru AFP.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #pandémia #koronavírus