Japonský premiér Abe podporil plán nerozmiestniť v krajine protiraketový systém USA

Japonský premiér Šinzó Abe v utorok vyhlásil, že s drahým systémom protiraketovej obrany zakúpeným z USA sa Japonsko "nemôže pohnúť vpred".

16.06.2020 20:51
debata (16)

Abe tak týmito slovami podľa agentúry AFP nielen naznačil, že americký systém Aegis Ashore bude zrejme úplne vyradený z prevádzky, no taktiež podporil rozhodnutie ministra obrany Taróa Kóna. Ten totiž v pondelok oznámil, že systém Aegis Ashore, ktorý mal podľa pôvodných odhadov stáť Japonsko v nasledujúcich 30 rokoch 4,2 miliardy dolárov, nebude rozmiestnený na jeho území.

Podľa agentúry Reuters mali byť radarové komponenty Aegis Ashore pôvodne umiestnené v prefektúre Akita na severe a v prefektúre Jamaguči na juhu krajiny. Tento zámer sa však stretol s odporom tamojších obyvateľov, ktorí sa okrem iného obávali, že v prípade konfliktu sa môžu stať cieľom nepriateľského útoku. Vláda však pôvodne sľúbila, že systém Aegis Ashore nebude rozmiestnený v blízkosti obývaných oblastí.

Minister obrany sa nakoniec rozhodol systém nerozmiestniť z dôvodu neschopnosti zaručiť bezpečnosť týchto obývaných oblastí. Vyžadovalo by si to totiž jeho zásadné zmeny, ktoré by boli časovo a finančne príliš náročné.

„Keďže sa záruky, ktoré sme predtým dali občanom, zmenili, nemôžeme ďalej napredovať. Je to naše rozhodnutie,“ povedal Abe. Dodal však, že vláda sa zaviazala zvážiť iné alternatívy.

Nákup systému Aegis Ashore, ktorý bol schválený v roku 2017, sa považoval za súčasť úsilia Tokia o posilnenie svojej obranyschopnosti po tom, ako Severná Kórea uskutočnila niekoľko skúšok balistických rakiet, ako aj o snahu posilniť vzťahy s Washingtonom.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Šinzo Abe