Čína a India chcú vyriešiť napätie na spoločnej hranici mierovou cestou

Čína v stredu uviedla, že vyrieši napätie s Indiou na spoločných himalájskych hraniciach mierovou cestou. Toto vyhlásenie prišlo po utorkovom incidente, ktorý je považovaný za najnásilnejšiu konfrontáciu medzi oboma veľmocami za posledné desaťročia, uviedla agentúra AP.

17.06.2020 13:46
Čína / India / Čínsko-indické vzťahy / Foto: ,
debata (7)

Hovorca čínskeho ministra zahraničných vecí počas tlačovej konferencie povedal, že obe strany súhlasili, že túto záležitosť vyriešia prostredníctvom dialógu a konzultácií. Taktiež „vynaložia úsilie, aby upokojili situáciu a zabezpečili mier a pokoj v pohraničnej oblasti“.

Podľa neho však incident, pri ktorom zahynulo 20 príslušníkov indických jednotiek, vyprovokovala India, keď jej bezpečnostné sily „zaútočili na čínsky personál“, čo viedlo k fyzickej konfrontácii medzi oboma pohraničnými jednotkami.

Čína sa nevyjadrila, či pri incidente tiež utrpela nejaké straty. Jej hovorca však vyzval Indiu, aby konala v súlade s dohodou a dbala na poriadok medzi jednotkami prvej línie, aby neprekračovali hranicu a nepodnikali kroky, ktoré by mohli situáciu ešte viac skomplikovať.

Spoločná 3500 kilometrov dlhá hranica medzi Čínou a Indiou, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma nukleárnymi veľmocami. Za posledné desaťročia však nedošlo k žiadnym úmrtiam, aj keď od mája sa do sporu zapojili tisíce vojakov z oboch krajín.

Indické médiá a iné zdroje naznačili, že sa zdá, že India prenikla do čínskych oblastí, ktoré obsadzuje Čínska ľudová oslobodzovacia armáda, vrátane severnej strany jazera Pangong Tso a častí strategicky dôležitého údolia rieky Galván.

Na satelitnej snímke pohľad na údolie Galván v... Foto: SITA/AP
údolie Galván Na satelitnej snímke pohľad na údolie Galván v indickom regióne Ladákh na hranici s Čínou, kde prišlo 20 indických vojakov o život pri strete s čínskou armádou v noci na utorok 16. júna 2020
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #India #pohraničný incident