Premiér Cookových ostrovov po desiatich rokoch odchádza z funkcie

Premiér Cookových ostrovov Henry Puna oznámil, že po takmer desaťročí odstúpi z funkcie, ktorú hodlá odovzdať svojmu námestníkovi Markovi Brownovi.

18.06.2020 12:07
debata (2)

Puna (70) vo vyhlásení tvrdí, že sa bude uchádzať o pozíciu generálneho tajomníka Fóra tichomorských ostrovov (Pacific Islands Forum – PIF), medzivládnej regionálnej organizácie združujúcej 18 štátov a závislých území, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Puna sa zaslúžil o rozvoj Cookových ostrovov vrátane posilnenia cestovného ruchu a vytvorenia jedného z najväčších morských parkov na svete. „Ide o výsledok, na ktorý môže byť hrdý. Ako viacnásobný líder spravil množstvo užitočných vecí pre ľud Cookových ostrovov,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v stredu vydal jeho úrad.

Brown, bývalý minister financií, ktorý sa stal vicepremiérom v roku 2018, prevezme povinnosti lídra tejto ostrovnej krajiny s 18 000 obyvateľmi v septembri. Puna sa chce uchádzať o post šéfa PIF, keďže v tomto roku vyprší mandát jeho súčasnej generálnej tajomníčky Meg Taylorovej. Výročný summit fóra sa mal konať v auguste na Vanuatu, ale pre koronavírusovú pandémiu bol odložený na neurčito.

Cookove ostrovy sú od roku 1965 voľne pridruženou krajinou Nového Zélandu. V rámci OSN majú štatút pozorovateľského člena. Nový Zéland zodpovedá s ich dovolením za ich zahraničnú politiku a obranu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #Cookove ostrovy #Henry Puna