Bieloruská polícia zadržala opozičného prezidentského kandidáta

Bieloruská polícia dnes zadržala a predviedla na výsluch politického rivala prezidenta Alexandra Lukašenka Viktara Babaryka, ktorý sa chce autoritárskemu prezidentovi v auguste postaviť vo voľbách o post hlavy štátu. Lukašenko už znemožnil vo voľbách kandidovať iným známym opozičným predstaviteľom.

18.06.2020 14:07
Viktar Babaryka Foto: ,
Bieloruský opozičný predstaviteľ Viktar Babaryka
debata (8)

Šesťdesiatpäťročný Lukašenko vládne Bielorusku od roku 1994. Teraz však čelí jednému z najväčších prejavov nespokojnosti s vládou, keď do ulíc viacerých miest vyšli tisíce ľudí vyjadriť podporu opozičným kandidátom. Prezident pritom už oznámil, že sa bude o najvyšší úrad v krajine opäť uchádzať.

Babaryka bol šéfom Belgasprombanky, bieloruskej odbočky ruskej Gazprombank, kde prezident minulý týždeň nariadil vykonať razie a finančnú kontrolu kvôli údajnému podozreniu z daňových únikov. Zadržaných pritom bolo už viac ako 15 ľudí.

Lukašenko označil Babaryku za „podliaka“ a obvinil ho z korupcie. Zároveň vyhlásil, že sa opozičnému predstaviteľovi nepodarí urobiť zo seba obeť politického prenasledovania alebo väzňa svedomia. Babaryka sa nechal počuť, že ide o zinscenované politicky motivované vyšetrovanie.

Bieloruská televízia dnes najprv informovala, že Babaryka „pozvali“ na podanie výpovede v oddelení vyšetrovania finančných deliktov štátneho kontrolného výboru. Týkať sa má „neplatenia daní a legalizácie nezákonne získaných príjmov v rámci vyšetrovania trestného prípadu okolo Belgasprombanky“.

Babarykov štáb a jeden z advokátov informovali, že politik išiel spolu so synom odovzdať ďalšie podpisy na podporu svojej kandidatúry, cestou ale bolo auto zastavené a opozičný predstaviteľ bol nútený zamieriť na výsluch.

Podľa štábu podpisy na podporu Babarykovej kandidatúry zbiera 13 iniciatívnych skupín. Doteraz ich údajne získali 425-tisíc, pričom na kandidatúru ich stačí 100-tisíc. Zber podpisov začal 21. mája a končí 19. júna. V piatok chce štáb urobiť „dôležité vyhlásenie vo veci ďalšieho postupu“ bez ohľadu na to, kde sa Babaryka a jeho syn budú v tom čase nachádzať.

Predsedníčka centrálnej volebnej komisie Lidzija Jarmošynová dnes vo vyhlásení na webe komisie oznámila, že Lukašenkov štáb odovzdal na preverenie 364 000 podpisov na podporu prezidentovej opätovnej kandidatúry na post hlavy štátu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #bielorusko #zadržanie #Alexandr Lukašenko #Viktar Babaryka