Bolton v memoároch ostro kritizuje prezidenta Trumpa

Americký prezident Donald Trump žiadal čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, aby mu pomohol znovu vyhrať prezidentské voľby naplánované na rok 2020. Trump bol za to ochotný prehliadať porušovanie ľudských práv v Číne. Vo svojej "výbušnej" knihe zo zákulisia Bieleho domu to píše bývalý poradca Trumpa pre národnú bezpečnosť John Bolton. Trump obvinenia v knihe označil za "čistú fikciu".

18.06.2020 16:22 , aktualizované: 16:48
John Bolton Foto:
Boltonova kniha s názvom "The Room Where It Happened: A White House Memoir" (Miestnosť, kde sa to stalo: Memoáre z Bieleho domu)
debata (31)

Kniha má vyjsť na budúci utorok 23. júna, ale úryvky z nej zverejnili už v stredu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Bolton v ostro kritickej knihe tvrdí, že Trumpovo sústredenie sa na získanie druhého funkčného obdobia bolo hnacím motívom jeho zahraničnej politiky a že hlavní poradcovia bežne zhadzovali republikánskeho lídra za jeho neznalosť základných geopolitických faktov.

V úryvkoch, zverejnených denníkmi Washington Post, New York Times a Wall Street Journal, Bolton tiež tvrdí, že Trump opakovane prejavil ochotu prehliadať a tolerovať porušovanie ľudských práv zo strany Číny. Najprekvapujúcejšie bolo, keď Trump Si Ťin-pchingovi povedal, že masové zadržiavanie moslimských Ujgurov v táboroch je „presne tá správna vec, ktorú treba robiť“.

„Mám problém uviesť nejaké dôležité Trumpovo rozhodnutie z obdobia môjho pôsobenia v Bielom dome, ktoré nebolo hnané jeho vykalkulovanou taktikou, ako dosiahnuť znovuzvolenie,“ napísal Bolton o niekdajšom realitnom magnátovi a súčasnom prezidentovi.

Na kľúčovom stretnutí so Si Ťin-pchingom vlani v júni Trump „ohromujúco zmenil tému rozhovoru na americké prezidentské voľby a spomenul, že ekonomické aktivity Číny môžu ovplyvniť prebiehajúce kampane amerických kandidátov. A požiadal Si Ťin-pchinga, aby zaistil, že vyhrá,“ napísal Bolton v odhaľujúcej kni­he.

Bolton dodal, že Trump na stretnutí zdôraznil dôležitosť amerických farmárov a aj to, ako môže zvýšený čínsky nákup americkej sóje a pšenice ovplyvniť výsledok prezidentských volieb v USA.

Británia a jadrové zbrane

Trump podľa Boltona v roku 2018 nevedel, že Británia disponuje jadrovými zbraňami. Jeho neznalosť vyšla najavo pri rozhovore s vtedajšou britskou premiérkou Theresou Mayovou. Prezident podľa neho ukázal i ďalšie základné geopolitické neznalosti a bol preto terčom posmeškov radu svojich poradcov a vysokých vládnych činiteľov. Trump označuje Boltona za klamára.

Pri stretnutí Trumpa s Mayovou v roku 2018 sa jeden z prítomných britských činiteľov zmienil o Spojenom kráľovstve ako o nukleárnej mocnosti. „Ó, vy ste nukleárna mocnosť?“ povedal na to Trump tónom, ktorý viedol Boltona k presvedčeniu, „že to nemyslel ako vtip“.

Británia bola treťou krajinou na svete po USA a Sovietskom zväze, ktorá vyvinula jadrovú bombu a prvý úspešný test uskutočnila v roku 1952. Británia navyše v súčasnosti využíva ako odstrašujúci nástroj i americké rakety Trident vybavené jadrovými hlavicami, ktoré sú odpaľované z ponoriek.

Bolton v knihe tiež tvrdí, že sa Trump pýtal na to, či Fínsko nepatrí Rusku. Téma sa objavila pri diskusiách ohľadom toho, kde by sa malo uskutočniť prvé stretnutie medzi Trumpom a jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Americká strana navrhovala fínsku metropolu Helsinki, zatiaľ čo Rusi odporúčali Viedeň. „Nie je Fínsko takým ruským satelitom?“ opýtal sa podľa Boltona Trump. Ten istý deň sa potom údajne opýtal svojho vtedajšieho personálneho šéfa Johna Kellyho, či Fínsko nie je súčasťou Ruska.

Trump: Boltonova kniha je „čistá fikcia“

Za „čistú fikciu“ označil americký prezident Donald Trump obvinenia, ktoré voči nemu v knihe zo zákulisia Bieleho domu vzniesol jeho bývalý poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Trump označil Boltonovu knihu za „kompiláciu lží a vymyslených príbehov“, ktorých cieľom je ukázať prezidenta v zlom svetle. „Mnohé z absurdných vyhlásení, ktoré som údajne povedal, som nikdy nepredniesol, (je to) čistá fikcia,“ uviedol Trump.

Bolton v rozhovore pre spravodajskú stanicu ABC News uviedol, že Trump nie je vhodnou osobu na post prezidenta Spojených štátov. „Nemyslím si, že je vhodný pre tento úrad. Nemyslím si, že má kompetencie pre túto prácu,“ povedal Bolton.

„Skutočne som si nevšimol, že by mal nejaké zásady okrem toho, čo je dobré pre jeho znovuzvolenie,“ uviedol v rozhovore, ktorý bude v celom znení odvysielaný v nedeľu.

Memoáre z Bieleho domu

Boltonova kniha s názvom „The Room Where It Happened: A White House Memoir“ (Miestnosť, kde sa to stalo: Memoáre z Bieleho domu) mala pôvodne vyjsť už v marci, no vtedy to zablokoval Biely dom. Aktuálne je jej vydanie naplánované na 23. júna.

Americké ministerstvo spravodlivosti však v stredu večer požiadalo o súdny príkaz, ktorý by zabránil vydaniu očakávanej knihy.

Bolton, známy ako stúpenec tvrdej zahraničnopoli­tickej línie, skončil vo svojej funkcii v septembri 2019 z dôvodu názorových nezhôd s Trumpom týkajúcich sa zahraničnej politiky USA. Už vtedy avizoval, že sa mieni o svoje skúsenosti z Bieleho domu podeliť s americkou verejnosťou.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #John Bolton