Slovensko nechápe výzvy, ktoré vyšli od Maďarska

Dokument, ktorý schválil maďarský parlament, vyvolal na Slovensku nevôľu a rozpaky. Ide o deklaráciu o ochrane národnej identity.

18.06.2020 18:00
Igor Matovič, Viktor Orbán Foto:
Igor Matovič si podáva ruku s Viktorom Orbánom. Premiéri sa stretli v piatok v Budapešti. V pondelok tamojší parlament prijal návrh deklarácie, ktorá nemilo prekvapila rezort slovenskej diplomacie.
debata (599)

Návrh z iniciatívy Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny pri príležitosti stého výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy predložila vládna strana Fidesz.

Parlament odsúhlasil text tento pondelok, čo bolo len niekoľko dní od návštevy predsedu vlády Igora Matoviča v Budapešti, kde premiéra Viktora Orbána doslova ubezpečil, že Slovensko považuje Maďarov nielen za susedov, ale aj za blízkych priateľov. Obsah deklarácie však zjavne nekorešponduje s vyhláseniami Maďarska, že mu záleží na dobrých susedských vzťahoch.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí vyjadrilo počudovanie nad viacerými časťami dokumentu, pričom niektoré tvrdenia označilo slovami, že nezodpovedajú faktom. „Mnohé ,historické fakty', štatistiky a hodnotenia v deklarácii sú nepravdivé a nezodpovedajú úsiliu o budovanie empatických susedských vzťahov, ktoré deklarujú vládni predstavitelia oboch krajín. Predstavená vízia regionálnej spolupráce v Karpatskej kotline je nereálna a neslúži záujmom európskych štátov v 21. storočí,“ reagoval pre Pravdu rezort diplomacie.

Text má 12 bodov, hlasovalo zaň 183 poslancov v 199-člennom zákonodarnom orgáne. „Parlament adresoval štátotvorným národom krajín strednej a východnej Európy výzvu, aby v OSN a v európskych organizáciách spoločne iniciovali uznanie práva národnej identity ako základného ľudského práva a aby toto právo aj sami uznali ako ústavné právo,“ upozornila agentúra TASR.

Rezort slovenskej diplomacie, ktorý riadi Ivan Korčok, nechápe zmysluplnosť tohto apelu. „Nerozumieme výzvam adresovaným ,parlamentom štátotvorných národov' strednej a východnej Európy, respektíve Karpatskej kotliny. V Slovenskej republike sú si všetci občania rovní a požívajú všetky práva bez ohľadu na ich národnosť. V ich národnostnej identifikácii im nič nebráni, k svojej etnicite sa môžu slobodne hlásiť a ako príslušníci národnostnej menšiny majú zaručené všetky práva vyplývajúce z medzinárodných záväzkov. Odmietame však koncept kolektívnych práv,“ zdôraznilo ministerstvo pre Pravdu.

V deklarácii sa ďalej uvádza, že v rámci Trianonskej zmluvy boli Maďari zbavení uplatňovania svojho práva národného sebaurčenia, následkom čoho sa traja Maďari z desiatich dostali pod právomoc iných štátov. „Títo Maďari si aj napriek etnickým čistkám zachovali svoj materinský jazyk, pričom sa stali lojálnymi členmi krajín, v ktorých žijú a vytvárajú hodnoty,“ citovala TASR z dokumentu schváleného obrovskou väčšinou hlasov v maďarskom parlamente.

VIDEO: Matovič: Maďari sú susedia aj blízki priatelia (12. 6. 2020).

Video
599 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko