Berlín z vraždy viní Moskvu. Ďalšie sankcie sú na obzore

Po Londýne a Salisbury nasledoval Berlín. Rusko znova čelí obvineniu, že nepohodlných exilantov dáva v cudzine likvidovať. Spolková generálna prokuratúra je presvedčená, že vlaňajšiu vraždu Čečenca v centre Berlína si objednala Moskva. Uviedla to v obžalobe, ktorú na podozrivého Rusa včera postúpila súdu.

18.06.2020 18:19
cecen Foto:
Pohreb Zelimchana Changošviliho v Gruzínsku.
debata (107)

Prípad, ktorý pripomína otrávenie bývalých ruských agentov Alexandra Litvinenka a Sergeja Skripaľa, z čoho Británia obvinila tajné služby Moskvy, sa udial vlani v auguste v parku Tiergarten v blízkosti vládnej štvrte.

Zelimchana Changošviliho, štyridsaťročného etnického Čečenca s gruzínskym občianstvom, ktorý v minulosti bojoval proti Rusom na severnom Kaukaze, útočník z bezprostrednej blízkosti zozadu opakovane strelil do hlavy. Podozrivého, ktorý sa z miesta činu pokúsil ujsť na bicykli, krátko po vražde zatkli. Je ním Vadim Krasikov, ktorý deň pred útokom pricestoval do Berlína s dokladmi na meno Vadim Sokolov.

Nemecké médiá už dávnejšie informovali o viacerých okolnostiach, ktoré naznačujú, že v zločine majú prsty ruské alebo čečenské štátne orgány. K tomuto názoru sa teraz priklonila aj generálna prokuratúra. "Za nájomnou vraždou stáli nepriateľské vzťahy obete s ruským štátom, s vládami Čečenskej republiky a Ingušska, ako aj s proruskou vládou Gruzínska,“ citovala z obžalovacieho spisu stanica Deutsche Welle.

Podľa prokuratúry obžalovaný dostal príkaz na likvidáciu Changošviliho od orgánov ústrednej vlády Ruskej federácie, pričom konal buď za prísľub finančnej odmeny, alebo mal rovnaký motív ako tí, ktorí mu prikázali zabiť politického oponenta a pomstiť sa za jeho účasť na predchádzajúcich konfliktoch s Ruskom.

Magazín Der Spiegel už vlani zistil, že predpokladaný páchateľ má číslo pasu, ktoré ukazuje na napojenie na ruskú vojenskú tajnú službu GRU. Veľavravné sú ale aj ďalšie okolnosti. Po inej vražde, spáchanej v roku 2013 nápadne podobným spôsobom, ako bol zastrelený Changošvili, vydali na Krasikova zatykač ruské úrady. V júli 2015 ho však bez vysvetlenia zrušili a dva mesiace po tom, čo zmazali informáciu o pátraní, vystavili osobné doklady na meno Vadim Sokolov. Podľa nemeckých médií je veľmi pravdepodobné, že hľadaného ruské úrady našli a zverbovali.

Aby Krasikov, alias Sokolov, získal schengenské vízum, doplnil vlani svoju žiadosť potvrdením zamestnávateľa – firmy ZAO RUST, kde údajne pracuje ako stavebný inžinier. Firma ale podľa ruského obchodného registra bola v tom čase v reorganizácii. Číslo faxu na ZAO RUST je navyše rovnaké ako číslo na dve firmy patriace pod ruské ministerstvo obrany.

Berlín už koncom minulého roka pre nedostatočnú spoluprácu Moskvy na vyšetrovaní vraždy Changošviliho vyhostil dvoch ruských diplomatov. Teraz, po predložení obžaloby, avizuje ďalšie sankcie. „Spolková vláda si dôrazne vyhradzuje právo na ďalšie kroky v súvislosti s týmto prípadom,“ citovala agentúra DPA šéfa nemeckej diplomacie Heika Massa po tom, čo si ministerstvo zahraničných vecí včera predvolalo ruského veľvyslanca.

O tom, že sankcie sú na obzore, hovorí aj vplyvný poslanec Bundestagu blízky kancelárke Angele Merkelovej. "Je to odporný incident, keď na pokyn ruskej vlády niekoho zlikvidujú za denného svetla uprostred Berlína,“ citovala agentúra Reuters Jürgena Hardta, koordinátora poslaneckého klubu CDU/CSU pre zahraničnú politiku. "Kým najvyšší ruskí predstavitelia kryjú páchateľov vraždy v Tiergartene, spolková vláda sa nesmie vyhýbať sankciám,“ dodal s tým, že Berlín pre takýto krok musí získať aj svojich európskych partnerov.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #vražda