Odposluchy manželky českého expremiéra Nečasa boli nezákonné

Český najvyšší súd označil odposluchy v prípade Jany Nečasovej, manželky bývalého premiéra Petra Nečasa, za nezákonné.

18.06.2020 20:57
debata

Nepoužiteľné sú podľa neho aj odposluchy ďalších ľudí z kauzy zásahu na úrade vlády v roku 2013, informuje spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na Českú televíziu. Informáciu potvrdil olomoucký vrchný štátny zástupca Ivo Ištvan. V prípade sa rozhodlo 27. mája.

„Nemôžem poskytovať žiadne informácie, lebo nemám potvrdené doručenie rozhodnutia všetkým stranám konania. Rozhodnutia sme doručovali včera (v stredu, pozn. red.). Kým nebudeme mať všetky doručenky, nemôžeme verejnosť informovať,“ reagoval pred iDNES.cz hovorca súdu Petr Tomíček.

Najvyšší súd podľa ČT rozhodol, že nezákonné bolo rozhodnutie okresného súdu v Ostrave, ktorý predĺžil odpočúvanie, aj keď bolo pôvodne povolené v súvislosti s inou trestnou činnosťou, ako ho neskôr použili ako dôkaz na súde. Rozhodnutie by sa malo najviac dotknúť kauzy zneužitia vojenského spravodajstva.

Nečasová podala dovolanie na Najvyššom súde po tom, ako jej dal vlani pražský mestský súd trojročnú podmienku a desaťročný zákaz pôsobenia vo vedúcich funkciách štátnej správy v kauze zneužitia vojenského spravodajstva. Spis zatiaľ zostane na Najvyššom súde, ktorý ešte rozhodne o samotnom dovolaní.

Nečasová podľa žalobcov zneužila spravodajstvo na sledovanie vtedajšej manželky premiéra Nečasa Radky. Spolu s Nečasovou v kauze obžalovali aj bývalých šéfov rozviedky Ondreja Páleníka a Milana Kovandu a bývalého spravodajcu Jana Pohůneka. Páleník, Kovanda a Pohůnek dostali podmienky 2,5 roka, dva roky a 20 mesiacov a zákazy činnosti v spravodajských službách a bezpečnostných zboroch na osem, sedem a šesť rokov. Všetci traja podali dovolanie. Nečasová čelí obžalobe aj v ďalších kauzách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Petr Nečas #Jana Nečasová