Špehoval ma dronom, obvinil bulharský premiér prezidenta

Bulharský prezident Rumen Radev odmietol vo štvrtok obvinenia, podľa ktorých mal použiť dron na vyfotografovanie premiéra Bojka Borisova v jeho spálni. Niektoré z týchto fotografií kolovali aj na internete, píše agentúra DPA.

19.06.2020 07:36
debata (5)

Borisov obvinil prezidenta zo „špehovania prostredníctvom dronu“, keďže na verejnosti sa objavili zábery spiaceho Borisova v jeho posteli zverejnené anonymom. Ďalšie zábery ukazujú pištoľ na nočnom stole, hromadu 500-eurových bankoviek či zlaté tehly v otvorenej zásuvke nočného stola.

Radev býva v rezidencii neďaleko premiérovej vily vlastnenej štátom, ktorá sa nachádza v časti Bojana neďaleko Sofie.

„V minulosti som síce pilotoval lietadlá a ovládal drony, no nemám nič spoločné s tým, o čom Borisov hovorí,“ tvrdí Radev, ktorý je bývalým bojovým pilotom.

Radev už požiadal zodpovedné orgány, aby preskúmali pôvod zverejnených záberov.

Borisov z vládnej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) v stredu večer obvinil svojich politických oponentov z marenia jeho snahy o zavedenie eura v Bulharsku tým, že sa ho pokúšajú zosmiešniť.

„Mám v úmysle viesť krajinu do bankovej únie EÚ a eurozóny. Nedonútia ma rezignovať“, vyhlásil Borisov.

Bulharská konzervatívno-nacionalistická vláda plánuje požiadať v júli o vstup krajiny do európskeho mechanizmu výmenných kurzov ERM 2, ktorý je jedným z hlavných krokov k prijatiu eura.

Počas uplynulých dní Bulharsko splnilo poslednú podmienku pre vstup do bankovej únie a čakárne na euro. V tejto krajine je však podľa Transparency International spomedzi členských štátov Európskej únie najvyššia miera korupcie.

Ako tvrdia analytici, korupcia na vysokých postoch predstavuje najväčšiu prekážku, ktorá Bulharsku bráni v tom, aby prilákalo viac zahraničných investícií a stalo sa súčasťou schengenského priestoru.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko