Austrália je podľa premiéra terčom útoku hackerov iného štátu

Austrálska vláda a ďalšie inštitúcie a podniky sú práve terčom rozsiahleho kybernetického útoku vedeného z nemenovaného štátu, povedal dnes premiér Scott Morrison. Podľa vládnych zdrojov agentúry Reuters austrálska vláda útok pripisuje s najväčšou pravdepodobnosťou Číne, Canberra však oficiálne vinníka nespresnila.

19.06.2020 12:21
debata (2)

„Na austrálske organizácie v súčasnosti pôsobí sofistikovaný štátny hráč,“ povedal Morrison podľa agentúry AFP na tlačovej konferencii. Dodal, že útok hackerov na počítačové siete zasiahol „austrálske organizácie v rôznych sektoroch na všetkých úrovniach“ vlády a správy, ekonomiky, politických organizácií, zdravotníctva, poskytovateľov základných služieb a prevádzkovateľov kľúčovej infraštruktúry.

„Vieme, že je to vyspelý štátny hráč vzhľadom na rozsah a povahu cieľov, na ktoré sa zameral,“ povedal Morrison.

Hrozba je podľa premiéra ustavičná, ale frekvencia útokov hackerov sa „počas mnohých mesiacov“ zvýšila. „Sú to akcie štátneho hráča s význačnými schopnosťami. Nie je mnoho štátov s takými schopnosťami,“ poznamenal podľa agentúry AP. „Austrália však neuvedie, ktorá krajina je za to zodpovedná,“ dodal.

Hlavným podozrivým je však podľa Morrisonovho kabinetu Čína, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje. „Sme do vysokej miery presvedčení, že za útokom stojí Čína,“ uviedol jeden zo zdrojov, ktorý si prial zostať v anonymite.

Austrálske tajné služby upozornili na podobnosti medzi nedávnymi útokmi a kyberútokov na austrálsky parlament a tri najväčšie tamojšie strany v marci 2019. Ten podľa zistení Reuters Austrália pripisovala Číne, hoci ani v tomto prípade Canberra nikdy verejne nespresnila, odkiaľ útok prišiel. Čína vtedy zodpovednosť poprela.

Austrália vyostrila vzťahy so svojím najväčším obchodným partnerom tým, že sa usilovala o medzinárodné vyšetrovanie ohľadom zdroja a rozšírenia ochorenia Covid-19, spôsobovaného koronavírusom. Prvý prípad nákazy človeka sa objavil v čínskom meste Wu-chan koncom minulého roka.

Bezpečnostný odborník z univerzity v austrálskom Melbourne Greg Barton sa domnieva, že útok vyprovokovali práve zhoršujúce sa vzťahy medzi Čínou a Austráliou. „Niet pochýb, že ide o Čínu,“ citovala AP odborníka, podľa ktorého „môže ísť o pripomienku (austrálskej) zraniteľnosti“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #hackerský útok