Bielorusko podľa Lukašenka zmarilo pokus o medzinárodné sprisahanie v krajine

Bielorusko prekazilo medzinárodné sprisahanie, ktorého cieľom bolo destabilizovať krajinu pred prezidentskými voľbami, vyhlásil prezident Alexandr Lukašenko.

19.06.2020 15:40
Alexandr Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
debata (35)

Podľa Lukašenka existoval rozsiahly plán rozpútať revolúciu podobnú pouličným protestom na Ukrajine v roku 2014. Politické sily „zo Západu aj z Východu“ podľa prezidenta sústredili svoje záujmy na Bielorusko a „určité sily zintenzívnili“ svoje úsilie.

„To bol cieľ. Masky boli strhnuté nielen z niektorých bábok, ktoré sme tu mali, ale aj z niektorých bábkarov mimo Bieloruska,“ povedal Lukašenko. Podrobnosti na podporu svojich tvrdení neuviedol. Reuters ale pripomína, že v posledných mesiacoch malo Bielorusko napäté vzťahy s Ruskom.

Lukašenko vládne Bielorusku 26 rokov a teraz čelí najväčšej výzve za posledné roky, pretože ľudia sú nespokojní s tým, ako režim pristupoval k pandémii koronavírusu, ale tiež i k stavu hospodárstva a ľudských práv.

Vo štvrtok úrady zadržali jeho politického rivala Viktara Babaryka, ktorý sa chce autoritárskemu prezidentovi v auguste postaviť vo voľbách o post hlavy štátu, pripomína agentúra Reuters. Babaryka bol šéfom bieloruskej odnože ruskej banky Gazprombank. Kancelárie Belgazprombank boli tento mesiac prehľadané a zadržaných bolo celkovo 15 jej zamestnancov.

Agentúra TASS dnes informovala, že Lukašenko telefonicky hovoril so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Nezaoberali sa však vraj témou Belgazprombank, ale „niektorými aspektmi spolupráce medzi oboma krajinami v boji proti koronavírusovej epidémii“.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uistil, že Rusko sa nechystá zasahovať do bieloruských záležitostí a že Kremeľ „nemá kandidáta pre bieloruské voľby“.

Vzťahy dvoch tradičných spojencov sú napäté. Minsk okrem iného odmieta volanie Moskvy po vytvorení užšieho hospodárskeho združenia. Lukašenko sa snažil zlepšiť vzťahy so Západom, ale postup proti jeho opozičným rivalom by podľa Reuters mohli jeho úsilie o urovnanie vzťahov s EÚ opäť pribrzdiť.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #destabilizácia