Pri útoku nožom zomreli v Readingu traja ľudia. Ide o terorizmus

Traja ľudia prišli o život a traja utrpeli vážne zranenia pri útoku nožom, ku ktorému došlo v sobotu večer v parku Forbury Gardens v centre juhoanglického mesta Reading.

21.06.2020 02:01 , aktualizované: 16:56
Britain Police Incident Foto: ,
Britské policajné jednotky v oblasti Readingu, kde sa odohral útok nožom. Zásah v bytovom dome.
debata (89)

„V súčasnosti to nie je klasifikované ako teroristický čin, ale vo veci motívu sme stále otvorení,“ uviedol v nedeľu ráno podľa agentúry DPA Ian Hunter, šéf polície v regióne Thames Valley. Situácia sa zmenila v nedeľu poobede. Britská polícia vyhlásila útok nožom za teroristický čin.

Koordinátor britskej protiteroristickej polície Dean Haydon spresnil, že vyšetrovanie v Readingu, meste západne od Londýna, preberajú detektívi určení na boj proti terorizmu.

Vyšetrovateľom od začiatku pomáhali kolegovia z protiteroris­tického oddelenia aj z MI5.

Muž, ktorý v sobotu večer okolo 21.00 h SELČ dobodal na smrť troch ľudí v parku v anglickom meste Reading, sa volá Khairi Saadallah. V nedeľu popoludní o tom informovala britská stanica Sky News, ktorej to uviedli dva zdroje. Podozrivým páchateľom je 25-ročný líbyjský uchádzač o azyl.

Polícia už ďalšieho podozrivého nehľadá, útočník bol „osamelým vlkom“. Vyzvala tiež ľudí, aby pokračovali vo svojom „každodennom živote“. Zatiaľ sa na polícii prihlásilo 41 svedkov.

Saadallaha zatkli na mieste činu pre podozrenie z vrážd a v súčasnosti sa nachádza vo väzbe. Už v minulosti bol vo väzení za násilný trestný čin.

Jedného z troch zranených v nedeľu prepustili z nemocnice a dvoch ďalších ranených stále liečia.

Detektívov bolo v sobotu večer vidieť pri pátraní v bloku bytov, kde údajne zatknutý muž žil. Byty sa nachádzajú na ulici Basingstoke Road neďaleko spomínaného parku v Readingu.

Útok sa stal v oblasti, kde sa predtým konal pokojný protest hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží). Jeho organizátori i polícia však uviedli, že útok s demonštráciou nesúvisí, keďže sa stal až po jej skončení.

„Park bol dosť plný, veľa ľudí sedelo a popíjalo s priateľmi, keď prišiel jeden človek a zakričal niekoľko nezrozumiteľných slov,“ cituje agentúra Press Association očitého svedka. Muž sa potom podľa neho vydal k skupine asi desiatich ľudí a troch z nich bodol do krku a trupu. Následne pribehol k inej skupine a zranil jednu osobu na krku.

Na útok reagoval aj britský premiér Boris Johnson. „Moje myšlienky sú so všetkými, ktorých sa týka hrozný incident v Readingu. Ďakujem pohotovostným zložkám na mieste činu,“ napísal na Twitteri.

Reading leží približne 70 kilometrov západne od Londýna a má viac ako 160 000 obyvateľov.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #útok nožom