Prokuratúra v Rusku žiada pre režiséra Serebrennikova šesť rokov väzenia

Moskovská prokuratúra v pondelok navrhla, aby súd vymeral ruskému režisérovi Kirillovi Serebrennikovovi šesť rokov väzenia a pokutu 800-tisíc rubľov (10 300 eur) za údajnú spreneveru štátnych finančných prostriedkov. Táto kauza je vo všeobecnosti považovaná za politicky motivovanú, píše agentúra AP.

22.06.2020 16:44
Rusko Serebrennikov súd proces vina odmietnutie Foto: ,
Kirill Serebrennikov
debata (25)

Päťdesiatročného Serebrennikova, ktorý je pravdepodobne najznámejším ruským divadelným a filmovým režisérom, a jeho blízkych spolupracovníkov vyšetrovatelia obvinili zo sprenevery 133 miliónov rubľov (1,7 milióna eur) zo štátom vyčlenených prostriedkov na financovanie divadelného projektu.

Prokuratúra v pondelok znížila výšku spreneverenej sumy na takmer 129 miliónov rubľov (1,66 milióna eur) a požiadala súd, aby ju vymáhal od obvinených. K tejto sume vyšetrovatelia dospeli na základe v poradí už tretej expertízy. Výsledky tejto expertízy následne kritizovali viaceré divadelné spoločnosti i advokátske združenia.

Prokurátor Michail Rezničenko podľa portálu Novaja gazeta uviedol, že obvinené osoby sa v rámci organizovanej skupiny „dopustili krádeže podvodom i porušenia dôvery“. Dodal, že „máme dostatok dôkazov, ktorými ich môžeme plne usvedčiť“.

Podľa agentúry Interfax zástupkyňa ministerstva kultúry na pojednávaní uviedla, že súhlasí s trestným stíhaním týkajúcim sa preukázania viny režiséra. Dodala, že rozhodnutie o treste preňho ponecháva „na zváženie súdu“.

Vyšetrovatelia spočiatku podľa AP tvrdili, že režisér a jeho spolupracovníci ukradli financie pridelené na naštudovanie a uvedenie niekoľkých inscenácií v rámci projektu Platforma, z ktorých jedna údajne nikdy nevznikla, pričom však v skutočnosti bola kritikmi vysoko oceňovaná. Vyšetrovatelia následne svoje tvrdenia stiahli a doteraz neobjasnili, prečo si myslia, že peniaze boli spreneverené.

Serebrennikov tieto obvinenia odmietol ako absurdné. Mnohí jeho prívrženci v Rusku vnímajú vznesené obvinenia ako trest za Serebrennikove názory na súčasné ruské vedenie. Jeho inscenácie – od drámy cez operu po filmy, zosmiešňovali lživé vyjadrenia z úst predstaviteľov štátnej moci, korupciu i rastúci konzervativizmus v ruskej spoločnosti.

Väčšinu času od augusta 2017 do apríla 2019 strávil Serebrennikov v domácom väzení. Viacerí z jeho kolegov skončili vo väzbe.

Serebrennikovovo zadržanie vyvolalo kritiku v umeleckých kruhoch v celej krajine. Zástupcovia ruskej umeleckej komunity opakovane žiadali prezidenta Vladimira Putina a ďalších najvyšších vládnych predstaviteľov, aby žaloba proti Serebrennikovovi a ďalším osobám bola stiahnutá. Režisérovi vyjadrili podporu aj mnohí zahraniční umelci.

Serebrennikovove filmové i divadelné diela mu vyniesli nielen vo Rusku, ale aj v zahraničí povesť kultového režiséra, súčasne však i nevôľu v Rusku – okrem iného kvôli jeho prístupu k silne tabuizovaným témam vrátane homosexuality. Konzervatívne kruhy v Rusku totiž odmietajú Serebrennikovove práce ako dekadentné a nevlastenecké.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko #režisér #Kirill Serebrennikov