Hovorca Pussy Riot dostal v Rusku 15 dní väzenia za použitie vulgarizmov

Na 15 dní väzenia odsúdili v Moskve neoficiálneho hovorcu projektu Pussy Riot a zakladateľa portálu Mediazona Piotra Verzilova. Podľa súdu sa Verzilov dopustil správneho deliktu - výtržnosti, keď v rámci sebaobrany pred útokom neznámeho mladíka používal na verejnosti vulgarizmy.

23.06.2020 08:34
debata (20)

Ako informoval spravodajský portál Novaja gazeta, obhajoba navrhla predvolať okrem iných aj očitých svedkov incidentu a využiť záznam z bezpečnostnej kamery. Súd však súhlasil len s tým, aby vypovedal šéfredaktor Mediazony Sergej Smirnov.

Smirnov povedal, že Verzilov nemá sklon k tomu, aby na ulici pil alkoholické nápoje a útočil na ľudí.

„Pokiaľ ide o vulgarizmy, keď ich už používal, šlo o citácie z klasickej i súčasnej ruskej literatúry, z poézie, umelcov a hudobníkov. Vulgarizmy som od neho počul iba ako citáty,“ zdôraznil novinár.

Súdne konanie s Verzilovom sa uskutočnilo v pondelok. Samotný incident sa odohral v nedeľu pred budovou polície, kam Verzilova v to ráno previezli, aby vypovedal ako podozrivý zo šírenia extrémizmu na internete. Výsluch sa však týkal aj Verzilovovej údajnej účasti na pochode organizovanom opozíciou v Moskve vlani 27. júla. Z výsluchu odchádzal s tým, že v tzv. moskovskej kauze naďalej vystupuje ako svedok. Podľa portálu Mediazona bol Verzilov v inkriminovaný deň v Estónsku.

Pred policajnou stanicou na Verzilova čakala skupina ľudí v civile, ktorá podľa neho mala za úlohu sledovať ho a vyprovokovať incident. Verzilov pred súdom vyhlásil, že bitku sa im vyvolať nepodarilo, tak ho „aspoň obvinili z výtržnosti“

Verzilov sa stal celosvetovo známym, keď v roku 2018 s tromi ďalšími členmi punkového zoskupenia Pussy Riot prenikol na hraciu plochu štadióna v Moskve, kde sa práve hral finálový zápas majstrovstiev sveta vo futbale. Bol zadržaný a odsúdený na 15 dní väzenia.

O dva mesiace neskôr sa uňho začali prejavovať príznaky vážnej choroby, pričom ostatní členovia Pussy Riot vyslovili podozrenie, že bol otrávený. Verzilov následne odcestoval do Nemecka, kde sa podrobil liečbe.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko #Pussy Riot #Piotr Verzilov