Americký vojak čelí obvineniam z plánovania útoku na svoju vlastnú jednotku

Americké ministerstvo spravodlivosti v pondelok oznámilo, že vznieslo obvinenia voči príslušníkovi americkej armády za to, že plánoval útok na svoju vlastnú jednotku. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke stanica CNN.

23.06.2020 10:35
vojaci / armáda / USA / Foto: ,
debata (3)

Vojak Ethan Melzer posielal citlivé údaje o členoch jednotky skupine s názvom Rád deviatich uhlov (O9A), ktorá je spájaná s „okultistickým neonacizmom a belošským supremacizmom“, približuje ministerstvo.

Melzer podľa CNN čelí obvineniam z prípravy a plánovania vrážd príslušníkov armády, poskytovania materiálnej podpory teroristom a pokusov o jej poskytovanie, ako aj z plánovania vrážd a ublížení na zdraví v zahraničnej krajine. Obvinenia voči Melzerovi vo vyhlásení potvrdil námestník ministra spravodlivosti pre národnú bezpečnosť John Demers.

Rád deviatich uhlov, s ktorým Melzer podľa obvinení komunikoval, zastáva „násilnícke, neonacistické, antisemitské a satanistické“ názory a vyjadruje obdiv k nacistom, vysvetľuje CNN.

Američania a Američanky v uniformách podľa Demersových slov riskujú životy za svoju vlasť, no nikdy by nemali čeliť takémuto nebezpečenstvu zo svojich vlastných radov. Americká armáda a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v pondelok uviedli, že Melzerov plán zmarili v máji a vojak bol zatknutý 10. júna.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #vojak #plánovanie #Americká armáda