Whelan sa neodvolá proti rozsudku za údajnú špionáž, nedôveruje ruskej justícii

Za špionáž odsúdený americký občan Paul Whelan sa neodvolá proti rozsudku ruského súdu, pretože dúfa, že v blízkej budúcnosti ho vymenia za Rusov odsúdených v USA. Podľa agentúry Interfax to v utorok oznámil Whelanov právnik Vladimir Žerebenkov.

23.06.2020 13:08
Rusko Whelan špionáž rozsudok Foto: ,
Americký občan Paul Whelan, bývalý príslušník amerického námorníctva, ktorý bol obvinený zo špionáže, počúva rozsudok v súdnej sieni v Moskve v pondelok 15. júna 2020
debata (5)

Whelan bol 15. júna súdom v Moskve odsúdený na 16 rokov väzenia v nápravnom zariadení s vysokým stupňom stráženia. Tento rozsudok nadobudne účinnosť 26. júna, dodal Interfax.

Žerebenkov spresnil, že jeho mandant sa rozhodol nepodať odvolanie proti tomuto rozsudku, „pretože neverí ruskej justícii“. Whelan podľa advokátových slov dúfa, že v blízkej budúcnosti bude vymenený za ruských odsúdených v USA."

Informovaný zdroj pre Interfax uviedol, že Moskva a Washington aktívne diskutujú o možnosti výmeny Whelana za Konstantina Jarošenka a Viktora Buta odsúdených v USA.

Whelana, ktorý má americké, britské, kanadské a írske pasy, zatkla Federálna bezpečnostná služba (FSB) v moskovskom hoteli 28. decembra 2018. Podľa DPA u neho FSB našla USB kľúč s utajenými informáciami.

Whelan od začiatku všetky obvinenia odmieta. Tvrdí, že bol v Moskve, aby sa ako hosť zúčastnil na priateľovej svadbe. Podľa obhajoby si myslel, že USB kľúč obsahuje fotografie z dovolenky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #odvolanie #Paul Whelan