Bývalého kirgizského prezidenta odsúdili na vyše 11 rokov väzenia

Bývalého kirgizského prezidenta Almazbeka Atambajeva odsúdil v utorok súd v Biškeku na 11 rokov a dva mesiace väzenia a zhabanie majetku v kauze nezákonného prepustenia jedného z členov tamojšieho podsvetia. Atambajev príde aj o všetky štátne vyznamenania, informovala agentúra Interfax.

23.06.2020 14:32
Almazbek Atambajev Foto: ,
Bývalý kirgizský prezident Almazbek Atambajev
debata

V prípade nezákonného prepustenia príslušníka podsvetia Aziza Batukajeva je stíhaných 19 bývalých kirgizských predstaviteľov podozrivých z korupcie. Celkovo 14 z nich podpísalo dohodu o spolupráci pri vyšetrovaní.

Batukajev, ktorý si vo väzení odpykával dlhoročný trest, bol prepustený zo zdravotných dôvodov v roku 2013 a následne odišiel do Čečenska.

Parlamentná komisia v tom istom roku zistila, že za Batukajevovo prepustenie na slobodu loboval bývalý ombudsman Tursunbek Akun. Do kauzy boli zapletení aj ďalší vysokopostavení členovia vlády a dôstojníci štátnej väzenskej služby.

Vyšetrovanie v roku 2013 nebolo ukončené, obnovili ho znova v roku 2019. V rámci trestného konania boli vtedy zadržaní bývalý podpredseda vlády Šamil Atachanov, bývalá ministerka zdravotníctva Dinara Saginbajevová, ako aj niekoľko úradníkov ministerstva zdravotníctva, ktorí podľa vyšetrovateľov úmyselne diagnostikovali u Batukajeva vážnu chorobu, čo poslúžilo ako zámienka pre jeho predčasné prepustenie z výkonu trestu.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #kirgizsko #Almazbek Atambajev