Kosovského prezidenta Thaciho obžalovali z vojnových zločinov

Tvrdil, že neexistuje Albánec, ktorý by si zaslúžil byť v Haagu. Kosovská hlava štátu Hashim Thaci to v minulosti niekoľko ráz zopakovala v rozhovore pre Pravdu. Prezident však možno v Haagu nakoniec skončí. Prokurátor Kosovského špeciálneho súdu ho obviňuje z vojnových zločinov. Okrem iného aj z vraždy viac ako 100 ľudí.

24.06.2020 17:03
Hashim Thaci Foto: ,
Kosovský prezident Hashim Thaci salutuje počas inšpekcie členov kosovských bezpečnostných síl v Prištine 13. decembra 2018
debata (69)

Thaci mal byť do zločinov zapletený počas konfliktu v Kosove v 90. rokoch. Patril vtedy k lídrom Kosovskej oslobodzovacej armády a mal prezývku Had. Okrem Thaciho čelí obvineniu aj bývalý šéf kosovského parlamentu Kadri Veseli a niekoľko ďalších ľudí, ktorých zatiaľ nemenovali.

"Neexistuje Albánec z Kosova, ktorý by si zaslúžil, aby bol v Haagu. Kosovská oslobodzovacia armáda nebola kriminálna organizácia, nepáchala žiadne zločiny,“ vyhlásil Thaci v rozhovore pre Pravdu v roku 2006. V tom čase bol lídrom opozičnej Demokratickej strany Kosova.

"Je to výsledok dlhotrvajúceho vyšetrovania a odráža presvedčenie úradu špeciálneho prokurátora, že budeme vedieť obvinenia dokázať. Predpokladané zločiny zahŕňajú stovky známych obetí medzi kosovskými Albáncami, Srbmi, Rómami a inými etnikami a sú medzi nimi aj politickí oponenti,“ uviedol teraz v tlačovom vyhlásení úrad špeciálneho prokurátora. Ten tiež obvinil Thaciho a Veseliho zo snahy ovplyvniť vyšetrovanie zločinov. Prokurátorský úrad však rovnako pripomína, že až Kosovský špeciálny súd so sídlom v Haagu rozhodne, či sa bude obvinením naozaj zaoberať.

Obžaloba má podľa spravodajskej stránky Prishtina Insight 10 bodov týkajúcich sa zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

Obvinenie môže opätovne sťažiť rokovania medzi Prištinou a Belehradom o normalizácii vzťahov. Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť. Uznáva ho viac ako sto štátov, Slovensko medzi nimi nie je. Samostatnosti predchádzala krvavá vojna, keď sa koncom 90. rokov režim Slobodana Miloševiča snažil podrobiť si všetkými prostriedkami Kosovo, čo viedlo k zásahu NATO proti bývalej Juhoslávii.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Haag #Kosovo #vojnové zločiny #Hashim Thaci