Po streľbe na demonštrácii v Kentucky zomrel jeden človek

Jeden človek zomrel a ďalší utrpel zranenia po streľbe na demonštrácii v meste Louisville v americkom štáte Kentucky. Vyšetrovatelia zatiaľ neuviedli, kto za incidentom stojí, ani či niekoho zatkli, nezverejnili ani identitu obete. Informovala o tom dnes agentúra AP. Protest súvisel s úmrtím černošky Breonny Taylorovej, ktorú v marci v spánku zastrelila polícia pri razii v jej byte.

28.06.2020 09:05
debata (6)

Na proteste sa začalo strieľať v sobotu okolo deviatej večer miestneho času (dnes okolo 03:00 SELČ). Policajti sa zasiahnutého muža snažili resuscitovať, ten ale zomrel. Krátko nato sa objavili správy o ďalšom postrelenom, ktorý je teraz so zraneniami v nemocnici, je však mimo ohrozenia života. Polícia k incidentu zatiaľ nezverejnila bližšie informácie. „Je tragické, že sa z tejto oblasti pokojného protestu teraz stalo miesto činu,“ povedal starosta mesta Louisville Greg Fischer.

Park, v ktorom sa strieľalo, je už týždne centrom demonštrácií, ktoré vypukli po smrti Taylorovej a ďalšieho černocha Georgea Floyda. Ten zomrel po tvrdom zákroku belošského policajta. Floydovo úmrtie vyvolalo výnimočne silnú a rozsiahlu vlnu protestov v USA aj inde vo svete a vynieslo do popredia záujmu verejnosti ďalšie prípady úmrtí černochov po zásahoch polície.

Taylorovú zastrelili policajti ôsmimi guľkami, keď bez ohlásenia vtrhli do jej bytu pre podozrenie súvisiacim s predajom drog. Jej priateľ ich však považoval za zlodejov a začal na nich strieľať. Policajti paľbu opätovali a osemkrát zasiahli Taylorovú, ktorá spala vo vedľajšej miestnosti. V byte sa žiadne drogy nenašli.

Protestujúci požadujú trestné stíhanie troch zasahujúcich policajtov z prípadu smrti Taylorovej. Žiadny z nich zatiaľ žiadnym obvineniam nečelí, jeden z nich iba prišiel o prácu. Vedenie mesta Louisville v reakcii na tento prípad zakázalo typ súdnych povolení, ktoré umožňujú policajtom vtrhnúť do obydlia podozrivých bez predchádzajúceho upozornenia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protest #polica