Pre pochybnosti o dôkazoch s DNA preveria v Dánsku tisícky súdnych prípadov

V Dánsku preveria zhruba 3 450 trestných prípadov, pri ktorých súd vydal verdikty najmä na základe dôkazov s DNA. V pondelok to oznámil najvyšší prokurátor po tom, čo opakovaný test ukázal, že osoba odsúdená za lúpež bola pravdepodobne nevinná. Podľa Jana Reckendorffa chcú takto zistiť, či existujú ďalšie podobné prípady. Previerky sa budú týkať prípadov od októbra 2011.

29.06.2020 21:00
debata (2)

Problém podľa úradov vznikol preto, lebo systém používaný na analýzu DNA, ktorú vezmú od osoby, je iný ako ten, čo používajú na analýzu miesta činu. V dôsledku toho ich nie je možné spoľahlivo porovnať. Vyšetrovatelia môžu pri identifikácii osôb použiť DNA z krvi, spermy, pokožky, slín alebo vlasov nájdených na mieste činu, ktoré následne porovnávajú so vzorkami od jednotlivcov.

Reckendorff vo vyhlásení uviedol, že úrady našli prípad, keď osobu usvedčili z lúpeže na základe dôkazov, medzi ktorými bola aj DNA. Neskoršia analýza ukázala, že odsúdená osoba bola pravdepodobne nevinná.

Podľa prokurátora nie je možné predpovedať, kedy padnú konečné rozhodnutia v daných prípadoch. Tiež nepovedal, ktoré prípady by mali preveriť.

Už skôr dánske úrady pozastavili používanie mobilných dát ako dôkazov v kriminálnych prípadoch a nariadili previerku zhruba 10-tisíc verdiktov pre chyby v sledovaní týchto údajov. Nedostatky v systémoch, ktoré prevádzajú prvotné údaje telefónnych spoločností na dôkazy používané na umiestnenie osoby na miesto činu, a nepresné údaje sledovania mobilných telefónov viedli k odloženiu desiatok súdnych procesov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #DNA #súdne procesy