Čína schválila kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong

Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov v utorok jednohlasne schválilo kontroverzný navrhovaný zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong, ktorý podľa kritikov bude znamenať potlačenie politických slobôd v tomto poloautonómnom čínskom meste.

30.06.2020 08:27 , aktualizované: 09:57
Hongkong čína Foto: ,
Pročínski aktivisti držia čínske a hongkongské vlajky počas zhromaždenia, na ktorom oslavovali schválenie kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti pre Hongkong v utorok 30. júna 2020.
debata (103)

Informoval o tom britský denník The Guardian s odvolaním sa na hongkonské médiá, ktoré citovali nemenované zdroje.

K schváleniu tohto sporného zákona zakazujúceho v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus došlo menej než 40 dní po tom, čo ho čínski zákonodarcovia po prvý raz navrhli.

Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp „jedna krajina, dva systémy“. Mnohí sa obávajú, že zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.

Prodemokratickí aktivisti sa vzdali funkcií vo svojej strane

Štyria mladí lídri z hongkonskej prodemokratickej politickej strany v pondelok oznámili, že odstupujú zo svojich postov. Urobili tak niekoľko hodín po tom, ako Peking schválil kontroverzný návrh zákona o národnej bezpečnosti pre Hongkong. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Chuang Č'-feng, známy aj pod poeurópčeným menom Joshua Wong, Nathan Law, Jeffrey Ngo a Agnes Chowová uviedli, že končia s angažovanosťou v strane Demosisto (Siang-kang čung-č'), ktorá bojuje za právo enklávy na sebaurčenie. V kampani však podľa svojich slov budú pokračovať individuálne. „Budem naďalej brániť svoj domov – Hongkong -, až kým ma neumlčia a neodstránia z tejto krajiny,“ napísal Wong na Facebooku.

Joshua Wong a Nathan Law, známi lídri masových prodemokratických protestov z roku 2014, kandidujú v septembrových voľbách do hongkonskej legislatívnej rady.

Taiwan varuje občanov pred návštevou Hongkongu

Taiwan v utorok upozornil svojich občanov na riziká pred návštevou Hongkongu, pre ktorý čínsky parlament schválil kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti. Prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen sa vyjadrila, že je z postupu čínskych orgánov sklamaná, uviedla agentúra Reuters.

Nová právna norma by „výrazne ovplyvnila“ slobodu, demokraciu a ľudské práva v Hongkongu, uviedol vo vyhlásení taiwanský kabinet a dodal, že demokratický ostrov bude naďalej poskytovať pomoc pre hongkonských obyvateľov.

Predstavitelia Pekingu a Hongkongu niekoľkokrát zdôraznili, že zákon v skutočnosti posilní autonómnu oblasť a zameriava sa iba na malý počet „problémových ľudí“, ktorí ohrozujú národnú bezpečnosť, zatiaľ čo práva občanov či investorov zostanú nedotknuté. Napriek tomu Taiwan vo svetle nového zákona varoval občanov pred „možnými rizikami“ pri návšteve Hongkongu, aj keď viac túto tému nerozvinul.

Vlaňajšie niekoľkomesačné protivládne, prodemokratické protesty v Hongkongu si získali sympatie u občanov Taiwanu, ktorí Hongkončanov privítali s otvorenou náručou. Taiwan teraz očakáva ešte väčší prílev hongkonských obyvateľov. Prezidentka Cchaj Jing-wen uviedla, že je „veľmi sklamaná“, že sa Čína rozhodla schváliť takúto právnu normu.

Taiwan plánuje v stredu zriadiť špecializovaný úrad, ktorý má pomôcť prichádzajúcim Hongkončanom. V ten istý deň, 1. júla, bude aj výročie dňa, keď Čína v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu s prísľubom, že bude dodržiavať princíp „jedna krajina, dva systémy“. Prezidentka však uviedla, že tento princíp už viac „nie je uskutočniteľný“ a Taiwan preto ponúkne „konkrétnu“ humanitárnu pomoc pre hongkonských migrantov.

Peking popiera potláčanie hongkonských slobôd a prezidentkinu ponuku kritizoval.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Hongkong #protesty v Hongkongu