Irán odškodní rodiny obetí zostreleného ukrajinského lietadla

Irán súhlasil s vyplatením odškodnenia rodinám zahraničných obetí ukrajinského lietadla, ktoré v januári pri Teheráne zostrelila iránska armáda. Uviedol to vo štvrtok rezort diplomacie Švédska, ktorého občania boli medzi obeťami, informovala agentúra AFP.

02.07.2020 20:16
Irán / Lietadlo / Foto: ,
debata (22)

Lietadlo leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) smerujúce do Kyjeva sa 8. januára tohto roku zrútilo len niekoľko minút po štarte z teheránskeho Letiska imáma Chomejního. Pri nešťastí zomrelo všetkých 176 ľudí na palube, medzi nimi občania Ukrajiny, Iránu, Kanady, Švédska, Afganistanu, Nemecka a Británie.

Irán najprv tvrdil, že k nehode došlo v dôsledku technických problémov lietadla. Až o niekoľko dní priznal, že lietadlo omylom zostrelila iránska armáda, konkrétne jej zložka revolučné gardy.

„Podpísali sme dohodu o vzájomnom porozumení, a teraz budeme rokovať o zmenách a doplneniach a kompenzácií najbližších príbuzných,“ uviedla vo štvrtok švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová pre tlačovú agentúru TT.

Ministerka spresnila, že k dosiahnutiu dohody došlo medzi Iránom a krajinami, ktorých občania pri páde lietadla zahynuli. Výška odškodnenia dosiaľ nie je zrejmá, Lindeová však uviedla, že „niet pochýb“ o tom, že Irán ku kompenzáciám pristúpi.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #odškodnenie #Ukrajina #zostrelenie lietadla