Irán z bezpečnostných dôvodov nezverejní príčinu požiaru pri jadrovom zariadení

Irán z bezpečnostných dôvodov nateraz nezverejní príčinu štvrtkového požiaru v novej továrni na výrobu centrifúg v zariadení na obohacovanie uránu v iránskom Natanze. V piatok o tom informovala agentúra AP.

03.07.2020 06:55 , aktualizované: 18:47
Irán požiar centrifuga urán Foto:
Iránske médiá neskôr zverejnili fotografie tehlovej budovy s poškodeniami charakteristickými pre oheň, v zariadení na obohacovanie uránu v Natanze, približne 322 km južne od hlavného mesta Teherán.
debata (15)

Podľa iránskej Najvyššej rady národnej bezpečnosti (SNSC), ktorej vyhlásenie citovala polooficiálna tlačová agentúra Tasním, je príčina požiaru v továrni v Natanze známa, no zverejnená zatiaľ nebude. Rozhodnutie nezverejniť príčiny požiaru tak signalizuje obavy najvyšších iránskych predstaviteľov z udalostí, ktoré sa v Natanze odohrali, píše agentúra AP.

Zástupca Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Behrúz Kamálvandí sa vo svojom štvrtkovom vyjadrení pre médiá pôvodne snažil celú situáciu zľahčiť, keď o nej hovoril ako o incidente. Dodal, že v jeho dôsledku bola poškodená budova vo výstavbe. Okrem toho tiež spomenul, že riziko rádioaktívneho zamorenia nie je.

Iránske médiá neskôr zverejnili fotografie tehlovej budovy s poškodeniami charakteristickými pre oheň. Dôkazom, že v továrni naozaj došlo k požiaru, sú aj údaje získané zo satelitných snímok. Trosky na zemi môžu naznačovať, že požiaru predchádzala explózia, uviedla agentúra AP.

Fabian Hinz, výskumný pracovník Centra pre nešírenie jadrových zbraní Jamesa Martina v Inštitúte medzinárodných štúdií Middlebury v Monterey v americkom štáte Kalifornia uviedol, že akékoľvek poškodenie výrobného zariadenia by bolo pre Irán veľkým neúspechom.

Požiar v danom objekte označil súčasne za „veľmi podozrivý“. Vysvetlil, že „v prípade Natanzu by to trochu spomalilo vývoj technológie centrifúg“. Zamerať sa práve na tento cieľ by bolo pre odporcov Iránu veľmi užitočné, dodal Hinz.

Zodpovednosť za požiar v Natanze prebralo vo štvrtok zoskupenie pod názvom Gepardy vlasti. Členmi tejto skupiny sú bývalí príslušníci iránskych bezpečnostných síl, ktorí sa rozhodli bojovať proti vedeniu krajiny. Viaceré západné médiá však uviedli, že overiť hodnovernosť tejto informácie je komplikované. Jadrová elektráreň Natanz je jednou z hlavných zariadení na obohacovanie uránu v Iráne.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Irán #obohacovanie uránu