Sudán, Egypt a Etiópia obnovili rokovania v spore o výstavbu priehrady na Níle

Sudán v piatok oznámil obnovenie rokovaní s Egyptom a Etiópiou s cieľom vyriešiť dlhotrvajúci spor o výstavbu obrovskej priehrady na rieke Níl, ktorú má v pláne vláda v Addis Abebe.

03.07.2020 22:20
debata (4)

Ako uviedla agentúra AFP, týmto trom krajinám sa za niekoľko rokov rokovaní nepodarilo dospieť k dohode o výstavbe a napĺňaní obrovskej priehrady, ktorej hlavnou úlohou bude zásobovať vodou elektráreň. Celá stavba sa po svojom dokončení stane najväčším hydroelektrickým zariadením v Afrike.

Etiópia tvrdí, že projekt je nevyhnutný pre jej rozvoj, zatiaľ čo Egypt a Sudán sa obávajú o svoj prístup k životne dôležitým zdrojom vody z Nílu.

Sudánske ministerstvo vodných zdrojov v piatok informovalo, že rokovania o priehrade budovanej na Modrom Níle, sa obnovili v piatok popoludní v režime videokonferencie. Predošlé kolo rokovaní sa skončilo neúspechom pre neschopnosť zúčastnených krajín dosiahnuť kompromis. Piatkové kolo rokovaní sa konalo za účasti Juhoafrickej republiky, ktorá predsedá Africkej únii a prevzala aj rolu sprostredkovateľa týchto trojstranných rokovaní.

Podľa pôvodných plánov sa mala priehrada začať napĺňať toto leto. Etiópia avizovala, že ju v súlade s týmito plánmi začne napĺňať už v nasledovných týždňoch, zároveň však prisľúbila, že sa spor pokúsi vyriešiť. Egypt a Sudán, ležiace na dolnom toku rieky, sú teraz pod tlakom, aby dosiahli dohodu čo najskôr.

Egypt, ktorý považuje priehradu za existenčnú hrozbu, vyzval v júni Bezpečnostnú radu OSN, aby v spore zasiahla. Chartúm zasa nedávno v liste Bezpečnostnej rade OSN uviedol, že ak bude priehrada Etiópiou naplnená bez dosiahnutia dohody, bude to „veľké riziko“ pre milióny životov.

Etiópia tvrdí, že vodná nádrž je nevyhnutná pre jej rozvoj a elektrifikáciu. Trvá tiež na tom, že toto vodné dielo nebude mať negatívne dôsledky pre štáty na dolnom toku Nílu.

Výstavba diela nazvaného Priehrada veľkej etiópskej obrody sa začala v pohraničnom regióne Benishangul-Gumuz ešte v roku 2011 a financovaná je výhradne z etiópskych zdrojov. Modrý Níl pramení v Etiópii a spoločne s Bielym Nílom je zdrojnicou rieky Níl – najdlhšej rieky sveta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #priehrada #Sudán #Níl #Etiópia