Záplavy a zosuvy si v Japonsku vyžiadali vyše tucet mŕtvych

Silné dažde, ktoré na juhu Japonska spôsobili povodne a zosuvy pôdy, si vyžiadali vyše tucet mŕtvych a asi 10 nezvestných. Informovali o tom miestne úrady s tým, že mnohí ďalší obyvatelia uviazli na strechách a čakajú na záchranu.

04.07.2020 13:29
Japonsko Počasie Dážď Záplavy Foto: ,
Na leteckej snímke rieka Kuma, ktorá zaplavila po prudkom okolité územia v meste Hitojoši na juhozápade Japonska v sobotu 4. júla 2020.
debata

Podľa japonskej agentúry Kjódó zomrelo dosiaľ 15 ľudí a 9 je nezvestných.

Úrady v súvislosti s prudkým dažďom vyzvali na evakuáciu vyše 75-tisíc obyvateľov prefektúr Kumamoto a Kagošima. Evakuácia však nebola povinná a nie je jasné koľko ľudí naozaj odišlo do bezpečia.

Guvernér Kumamota Ikuo Kabašima povedal novinárom, že v zaplavenom zariadení pre seniorov v obci Kuma pravdepodobne zahynulo 14 obyvateľov a ďalší traja sú podchladení. Na niektorých miestach Kumamota napršalo za hodinu 98 milimetrov zrážok.

Ďalších dvoch mŕtvych hlásia z okresu Cunagimači s tým, že ešte pátrajú po tretej osobe, ktorá tiež uviazla pod zosuvom bahna.

Záplavy zároveň prerušili dodávku energií a telekomunikačné siete. Bez elektriny zostalo asi osemtisíc domácností v Kumamote a susednej Kagošime.

Premiér Šinzó Abe vytvoril krízový štáb a na záchranné operácie podľa jeho slov mobilizujú asi 10-tisíc vojakov.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Japonsko #povodne #zosuv pôdy #prívalové dažde