Jedine USA. Trump sťažil život aj slovenským študentom

Spojené štáty ďalej privierajú dvere pred cudzincami. Tentoraz sa to dotkne zahraničných študentov, teda aj Slovákov, ktorí sa usilujú o získanie diplomu na univerzitách v USA. Vyzerá to tak, že nejeden z nich bude musieť opustiť Ameriku. Úrad pre imigráciu a clá totiž informoval, že v krajine budú môcť na jeseň zostať len študenti, ktorí budú mať aspoň časť výučby v škole naživo. Tí, ktorým univerzity prenesú pre koronavírusovú pandémiu celý vzdelávací proces na internet, budú musieť USA opustiť. V prípade, že to neurobia, hrozí im deportácia.

08.07.2020 06:00
Trump July 4 Foto: , ,
Americký prezident Donald Trump s manželkou Melaniou.
debata (17)

Čo urobia študenti?

Agentúra Reuters s odvolaním sa na štatistiky Úradu pre imigráciu a clá napísala, že vo fiškálnom roku 2019, ktorý sa skončil vlani septembri, americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo okolo 390-tisíc akademických víz typu F-1 a 9 500 neakade­mických typu M-1, ktorých držiteľov sa nové pravidlá týkajú.

Nie je, samozrejme, zatiaľ jasné, koľko zahraničných študentov bude musieť opustiť USA. Otázne je aj to, koľko z nich v Amerike počas pandémie zostalo. Mnohé univerzity sa pravdepodobne budú snažiť nájsť pre svojich žiakov nejaký model, aby nemuseli absolvovať celú výučbu on-line. Pandémia však v USA naďalej zúri plnou silou. V krajine už choroba COVID-19 zabila viac ako 133-tisíc ľudí.

Podľa informácií Pravdy v roku 2019 dostalo F-1 víza 245 Slovákov. Väčšina z nich o ne žiadala na americkej ambasáde na Slovensku, niektorí v Česku či iných krajinách. Víza typu M-1 získalo sedem Slovákov.

Americký prezident Donald Trump už v júni oznámil pozastavenie vydávanie viacerých typov víz, vrátane tých pre vysokokvalifi­kovaných pracovníkov. Zatiaľ toto nariadenie platí do konca roka.

"Už keď Trump začal svoju prezidentskú kampaň, presadzoval heslo Amerika na prvom mieste. Skôr to však vyzerá tak, že zaujal postoj, ktorý sa dá označiť slovami – Jedine Amerika. Trumpova vláda vníma imigráciu z tejto perspektívy. Teda ako problém, nie ako niečo, z čoho Spojené štáty ťažia. Obmedzenia týkajúce sa zahraničných študentov sú ďalším príkladom tohto prístupu,“ reagoval pre Pravdu expert na americkú politiku Robert Schmuhl z Notredamskej univerzity v Indiane.

Poškodené univerzity

Pre mnoho univerzít v USA sú zahraniční študenti dôležitým zdrojom príjmov. "Rozhodnutie poškodí americké vysoké školy. Prišlo práve v čase, keď sa univerzity potrebujú správať k zahraničným študentom flexibilne. Dúfajme, že to potrvá len jeden semester,“ povedal pre Pravdu Matthew Eshbaugh-Soha, šéf katedry politológie na Severotexaskej univerzite. „Vnímam to ako súčasť väčšej imigračnej stratégie Trumpovej vlády. Tá sa od začiatku snaží odradiť medzinárodných študentov od príchodu do USA. Biely dom tvrdí, že jeho cieľom je, aby Amerika prijímala iba najlepších. Ale rôzne obmedzenia môžu práve tých najlepších odradiť a pôjdu inde,“ myslí si Eshbaugh-Soha.

"USA sa izolujú od zvyšku sveta. Americké vysoké školy a univerzity za to zaplatia vysokú cenu. Niektorí z najšikovnejších študentov sa rozhodnú, že sa budú učiť inde. Americké vysoké školstvo tým utrpí,“ tvrdí aj Schmuhl.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Amerika #imigrácia #Donald Trump #americká politika