Thaciho budú v Haagu vypočúvať v súvislosti s vojnovými zločinmi

Kosovský prezident Hashim Thaci v stredu oznámil, že 13. júla odcestuje do Holandska, kde ho budú vypočúvať medzinárodní prokurátori po tom, ako bol obvinený z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Vypočúvanie bude zamerané na jeho úlohu počas boja Kosovčanov o nezávislosť, informovala tlačová agentúra Reuters.

09.07.2020 08:00
Hashim Thaci Foto: ,
Kosovský prezident Hashim Thaci (uprostred) pózuje s členmi kosovských bezpečnostných síl v Prištine 13. decembra 2018
debata (12)

Osobitný súd pre Kosovo (KSC) v Haagu, ktorý sa zaoberá povstaním Kosova proti srbskej vláde z rokov 1998–99, koncom júna obvinil Thaciho, bývalého predsedu parlamentu Kadriho Veseliho a ďalších z vraždy, núteného zmiznutia, prenasledovania a mučenia. Thaci aj Veseli, ktorí slúžili ako vrchní velitelia bývalej Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK), tieto obvinenia odmietajú.

KSC bol zriadený v roku 2015 so zámerom riešiť prípady údajných zločinov povstalcov UČK počas vojny, ktorá viedla k vyhláseniu nezávislosti Kosova od Srbska o desaťročie neskôr. Dosiaľ bolo v tejto súvislosti vypočúvaných približne 250 osôb. Tento dočasný tribunál, s ktorého vznikom Priština súhlasila po tlaku USA a EÚ, je súčasťou kosovského justičného systému, má však zahraničný personál.

Obvinenia vznesené voči Thacimu a Veselimu nie sú konečné a súd bude teraz niekoľko mesiacov rozhodovať, či sú dostatočne podložené na spustenie súdneho procesu. Snahy o vyšetrenie údajných zločinov UČK priamo v Kosove boli dosiaľ marené rozsiahlym zastrašovaním.

Thaci prisľúbil, že ak KSC potvrdí obžalobu z vojnových zločinov, odstúpi okamžite z funkcie. Vojna v Kosove si vyžiadala vyše 10.000 mŕtvych a ďalších 1641 ľudí je stále nezvestných. Konflikt sa skončil po 78-dňovom bombardovaní Srbska silami NATO. Srbsko nezávislosť Kosova stále neuznalo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #vojnové zločiny #Hashim Thaci