Holandsko zažaluje Rusko pre zostrelenie lietadla nad Donbasom

Holandsko zažaluje Rusko na Európskom súde pre ľudské práva pre zostrelenie dopravného lietadla v lete 2014 nad východom Ukrajiny ovládaným separatistami.

10.07.2020 22:16
UKRAINE-CRISIS/MH17 Foto: ,
Časť trosiek lietadla malajzijské leteckej spoločnosti letiaceho na linke MH17, ktoré zostrelili v júli 2014 nad ukrajinským bojiskom v Donbase
debata (616)

Holandská vláda to v piatok listom oznámila parlamentu s tým, že takýmto krokom chce dosiahnuť spravodlivosť pre 298 obetí letu MH17 malajzijských aerolínií.

Na Európskom súde pre ľudské práva bolo už pre zostrelenie lietadla podaných niekoľko žalôb na Rusko, za ktorými sú pozostalí po obetiach nešťastia.

Medzinárodný tím vyšetrovateľov pod vedením expertov z Holandska predvlani uviedol, že Boeing 777 zostrelila raketa Buk odpálená z mobilného odpaľovacieho zariadenia, ktoré patrilo 53. brigáde ruskej protivzdušnej obrany s posádkou v Kursku. Raketa bola odpálená z okolia obce Pervomajskyj južne od mesta Snižne. Tento priestor bol vtedy a je aj teraz pod kontrolou proruských separatistov. Moskva obvinenia dôrazne odmieta a tvrdí, že zodpovednosť za zostrelenie lietadla nesie ukrajinská armáda.

„Je to krajne podivná iniciatíva: po prvé neskončilo sa vyšetrovanie, po druhé nepadlo súdne rozhodnutie ani na národnej úrovni a po tretie je otázkou, čo s tým má Európsky súd pre ľudské práva do činenia,“ zareagoval podľa agentúry Interfax predseda zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov.

V Holandsku sa medzitým začal proces so štyrmi obžalovanými, ktorými sú tri Rusi a jeden Ukrajinec ruskej národnosti. Všetci čelia obžalobe z vraždy 298 cestujúcich a členov posádky letu MH17, ktorý mieril z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Podľa prokurátorov sa obvinení podieľali na prevoze a inštalácii rakety Buk, ktorá boeing zasiahla, z Ruska na územie ovládané na Ukrajine separatistami.

Katastrofa letu MH17 si v lete 2014 vyžiadala životy všetkých osôb na palube. Väčšinu cestujúcich tvorili Holanďania, ale boli medzi nimi aj Austrálčania a občania ďalších ôsmich krajín.

Ruská redakcia BBC poznamenala, že žaloba holandského štátu na Rusko v Štrasburgu by mala viesť k tomu, že informácie, ktorými Holandsko o prípade disponuje, budú dostupné aj pre žalobcov z radov pozostalých po obetiach MH17.

616 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Holandsko #MH17