Na Taiwane sa začalo vojenské cvičenie so simulovanou inváziou na ostrov

Na Taiwane sa v pondelok začalo týždeň trvajúce vojenské cvičenie zamerané na obranu ostrova pred prípadnou inváziou. Informovala o tom agentúra DPA.

13.07.2020 12:59
Japonsko / Vojak / Armáda / Zbraň / Foto: ,
debata (19)

Cvičenie prebieha v čase rastúceho napätia medzi Taiwanom a Čínou z dôvodu nového bezpečnostného zákona v Hongkongu a pravidelného narúšania taiwanského vzdušného priestoru čínskymi lietadlami. Manévre budú zahŕňať aj streľbu s ostrou muníciou.

Taiwanské Spoločné veliteľstvo špeciálnych operácií, ktoré pôsobí pod ministerstvom obrany, vydalo rozkaz o cvičení v pondelok skoro ráno, uviedla štátna taiwanská tlačová agentúra CNA.

Najdôležitejšou súčasťou bude simulácia vylodenia nepriateľských jednotiek v štvrti Ťien-nan v meste Tchaj-čung naplánované na štvrtok. Na cvičení sa zúčastnia kombinované pozemné, letecké a námorné sily.

Armáda takisto uskutoční prvý test torpéda od roku 2007. Vypáli ho jedna zo starších ponoriek vyrobených v Holandsku na vyradenú fregatu. CNA uvádza, že cvičenie bude zahŕňať aj vojenskú políciu, klasickú políciu a pobrežnú stráž.

Peking považuje Taiwan za súčasť územia Číny a tvrdí, že jedného dňa ho obsadí aj s použitím sily – ak to bude nevyhnutné. Taiwan má svoju samostatnú vládu od roku 1949, keď sa tam uchýlili čínski nacionalisti po porážke v občianskej vojne, ktorú viedli v pevninskej Číne s komunistami. Taiwan je de facto suverénnym štátom a oficiálne sa nazýva Čínska republika.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenské cvičenie #Taiwan