USA oficiálne odmietli nároky Číny v oblasti Juhočínskeho mora

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v pondelok označil za nezákonné nároky Číny v oblasti Juhočínskeho mora. Informovala o tom agentúra AFP.

13.07.2020 22:18 , aktualizované: 14.07.2020 11:28
debata (214)

Nároky Pekingu na prírodné bohatstvo nachádzajúce sa v oblasti Juhočínskeho mora sú podľa Pompea „totálne nezákonné“, rovnako ako aj zastrašovanie iných krajín zo strany Číny. Šéf americkej diplomacie zároveň prisľúbil podporu spojencom a partnerom USA v regióne, ktorých čínske nároky znepokojujú.

Uvedené tvrdenia sa podľa DPA objavili v dokumente ministerstva zahraničných vecí USA, ktorý vyjadruje jeho oficiálnu politickú líniu. Spojené štáty obviňujú Čínu z „miniaturizovania“ Juhočínskeho mora a pokusov o zastrašovanie ázijských susedov, ktorí by chceli v týchto vodách ťažiť potenciálne bohaté zásoby ropy a zemného plynu.

Čína v utorok odmietla spomínané výroky amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea. Podľa Pekingu ide zo strany Washingtonu o „úplne neoprávnené“ obvinenia, píše agentúra Reuters.

„Spojené štáty nie sú krajinou, ktorej sa tieto spory priamo týkajú. Napriek tomu však do tejto záležitosti opakovane zasahujú,“ uviedlo vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke čínske veľvyslanectvo v USA.

„Pod zámienkou zachovania stability, (USA) napínajú svaly, vyvolávajú napätie a podnecujú konfrontáciu v tomto regióne,“ dodala čínska ambasáda.

„Odporúčame Spojeným štátom, aby dôrazne rešpektovali svoj záväzok čo sa týka teritoriálnej suverenity a nestavali sa na žiadnu stranu, rešpektovali úsilie krajín v regióne o mierové a stabilné Juhočínske more a ukončili pokusy o narušenie a sabotáž mieru a stability v regióne,“ citovala z vyhlásenia agentúra AFP.

Čína si nárokuje 90 percent rozlohy Juhočínskeho mora, a to aj mimo svojich medzinárodne uznaných teritoriálnych vôd. Na jeho časti si však robia nárok aj Brunej, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Vietnam. Trasami vedúcimi cez Juhočínske more sa ročne prepraví tovar za približne tri bilióny dolárov.

214 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #juhočínske more