Podľa USA historická dohoda s Talibanom prešla do 'ďalšej fázy'

Spojené štáty uviedli, že historická dohoda s militantným hnutím Taliban v Afganistane prešla do "ďalšej fázy". USA zároveň vyzvali militantov, aby zredukovali stúpajúce násilie v krajine a mohli sa tak začať mierové rokovania s afganskou vládou. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

14.07.2020 15:28
USA Rusko Afganistan Taliban Pentagón DNI-CIA Foto: ,
Na archívnej snímke z 30. novembra 2017 americkí vojaci v provincii Logar, východne od Kábulu
debata (4)

Taliban a USA podpísali 29. februára dohodu, ktorá počíta s tým, že Washington do budúceho roka stiahne všetkých svojich vojakov z Afganistanu, avšak pod podmienkou, že militantné hnutie začne rozhovory s afganskou vládou, ktoré by mohli ukončiť 19 rokov trvajúcu vojnu v krajine.

V prvej fáze sa mal počet amerických vojakov v priebehu 135 dní znížiť z približne 13 000 na 8600 a USA mali svoje jednotky úplne stiahnuť z piatich vojenských základní.

Osobitný vyslanec USA pre rokovania o obnovení mieru v Afganistane Zalmay Khalilzad na Twitteri uviedol, že počas 135. dňa obe strany dosiahli „kľúčový míľnik“. Keďže sa dohoda dostala do „ďalšej fázy“, reakcia Washingtonu bude závisieť od splnenia určitých podmienok, varoval Khalilzad.

„Budeme sa usilovať o ukončenie výmeny väzňov, zredukovanie násilia a začatie a pokročenie s vnútroafganskými rokovaniami,“ dodal veľvyslanec. Mierové rozhovory medzi afganskou vládou a Talibanom uviazli na podmienke výmeny väzňov. Afganská vláda by mala prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a vzbúrenci 1000 príslušníkov štátnych bezpečnostných síl.

Kábul doposiaľ prepustil 4000 talibov, zatiaľ čo povstalci vyše 600 príslušníkov bezpečnostných síl. Napriek tejto dohode a očakávaným mierovým rozhovorom došlo v krajine za posledné mesiace k viacerým útokom zo strany povstalcov, pri ktorých zahynuli stovky ľudí. Khalilzad tieto útoky odsúdil, avšak uznal, že od podpísania dohody nezahynul žiadny Američan.

Kábulom otriasla explózia

Najmenej štyria ľudia zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri výbuchu nálože umiestnenej na ceste, ku ktorému došlo v utorok na východe afganskej metropoly Kábul. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na afganské úrady.

Explózia zasiahla okoloidúce auto, v ktorom sa nachádzalo osem pasažierov, spresnil hovorca kábulskej polície a dodal, že incident sa vyšetruje. Podľa miestneho starostu však výbušné zariadenie zabilo päť ľudí, vrátane 13-ročného chlapca, a zranilo 11 ďalších. Agentúra AP nedokázala počet obetí overiť.

K útoku sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina, avšak afganské úrady obvinili militantné hnutie Taliban tvrdiac, že nálož na cestnej komunikácii bola určená pre konvoj príslušníkov bezpečnostných síl.

Taliban v pondelok zaútočil na sídlo tajnej služby na severe Afganistanu, kde zahynulo najmenej 11 ľudí a 63 utrpelo zranenia. Všetky obete boli príslušníkmi tajnej služby, avšak medzi zranenými sa nachádzali aj civilisti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban