USA vykonali prvú popravu na federálnej úrovni po takmer 20 rokoch

Spojené štáty v utorok vykonali prvú popravu na federálnej úrovni od roku 2003. V štáte Indiana podali smrtiacu injekciu mužovi usvedčenému z trojnásobnej vraždy, informovala agentúra AFP.

14.07.2020 16:14
Daniel Lewis Lee Foto: ,
Na archívnej snímke z 31. októbra 1997 Daniel Lewis Lee
debata (12)

Daniel Lewis Lee bol ešte v roku 1999 odsúdený za vraždu trojčlennej rodiny, ku ktorej došlo v roku 1996. Popravu vykonali v utorok vo federálnej väznici Terre Haute v štáte Indiana.

Americký Najvyšší súd v utorok povolil vykonávať popravy na federálnej úrovni a zrušil pondelkové rozhodnutie sudkyne Tanye Chutkanovej, ktorá nariadila odklad štyroch popráv naplánovaných na júl a august.

Ešte v nedeľu federálny odvolací súd rozhodol, že prvá poprava na federálnej úrovni za takmer 20 rokov sa môže uskutočniť podľa plánu. V pondelok sudkyňa vo Federálnom dištrikte Kolumbia popravu na poslednú chvíľu odložila.

Vedecké dôkazy podľa Chutkanovej potvrdili, že nový spôsob popravy smrtiacou injekciou schválený v roku 2019 by odsúdeným mohol spôsobiť bolesť a „zbytočné utrpenie“. Odloženie popravy žiadali aj príbuzní obetí, pripomína AFP.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #poprava #federálne úrady #smrtiaca injekcia