Na bubonický mor zomrel v Mongolsku 15-ročný chlapec

Mongolské úrady informovali o úmrtí 15-ročného chlapca, ktorý sa nakazil bubonickým morom. Ide o jeden z mála prípadov, ktoré sa nedávno objavili v Mongolsku a susednej Číne, uviedla v utorok agentúra AFP.

14.07.2020 17:41
debata (2)

Podľa ministerstva zdravotníctva sa chlapec nakazil vzácnou bakteriálnou chorobu v odľahlej provincii Gobi-Altaj ležiacej na juhozápade krajiny po ulovení a konzumácii mäsa svišťa. V karanténe sa už nachádza 15 ľudí, ktorí s ním prišli do kontaktu a dostávajú antibiotiká. V piatich okresoch spomínanej provincie úrady zaviedli šesťdňovú karanténu.

V susednej provincii Chovd boli začiatkom tohto mesiaca zaznamenané dva ďalšie prípady bubonického moru, v dôsledku čoho bolo otestovaných vyše 140 ľudí. Všetky výsledky však boli negatívne.

Prípady bubonického moru nie sú neobvyklé ani v Číne. Od roku 2009 do roku 2018 Čína zaznamenala 26 prípadov a 11 úmrtí. Úrady v meste Bajannur v severočínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko vydali 6. júla varovanie po tom, ako miestna nemocnica zaznamenala prípad podozrenia z nákazy bubonickým morom. Varovanie sa týka zákazu lovu a konzumácie zvierat, ktoré môžu mor prenášať.

Pre riziko rozšírenia bubonického moru z mongolského pohraničia začali minulý týždeň s odchytom svišťov a ďalších hlodavcov aj v Buriatskej republike na území Ruskej federácie.

Bubonický mor (nazývaný aj žľazový) je jedna z foriem moru, ktoré spôsobujú baktérie Yersinia pestis. Prenášajú ho zväčša hlodavce.

Ročne zomrie na mor v Mongolsku najmenej jeden človek, a to aj napriek vládnej kampani, ktorá má ľudí odrádzať od konzumácie svišťov a približovania sa k nim. Množstvo obyvateľov vidieckych oblastí sa však počas dospievania učí loviť a konzumovať niektoré divé zvieratá a poniektorí sa tiež domnievajú, že konzumácia ich vnútorností je zdraviu prospešná.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mongolsko #mor