Pri zrážke vlakov v Česku zomrel rušňovodič a 35 ľudí utrpelo zranenia

Zrážka vlakov, ku ktorej došlo v utorok večer v Stredočeskom kraji, si vyžiadala jednu ľudskú obeť a približne 35 zranených. O život prišiel rušňovodič jedného z vlakov, ktorého vytiahli z kabíny mŕtveho, informoval spravodajský server Novinky.cz.

14.07.2020 23:12 , aktualizované: 15.07.2020 03:15
debata (31)

Hovorca stredočeských hasičov uviedol, že štyria z 35 zranených utrpeli ťažké zranenia a museli ich previezť do pražských nemocníc. Medzi zranenými je aj osem maloletých.

Príčiny zrážky osobného a nákladného vlaku sa vyšetrujú, prvé informácie by mohli byť známe už v priebehu stredy.

Na miesto nehody dorazil ešte počas noci minister dopravy ČR Karel Havlíček, ktorý naznačil, že nehodu mohla spôsobiť ľudská chyba. Trať, na ktorej ku zrážke došlo, je asi najlepšie zabezpečenou traťou v Česku, takže technika podľa ministra zrejme nezlyhala.

Ako príčinu nehody možno podľa neho pravdepodobne vylúčiť aj prepracovanosť rušňovodiča, ktorý sa len nedávno vrátil z dovolenky. Podľa Havlíčka išlo o skúseného strojvodcu.

Ku kolízii došlo krátko po pol desiatej pri meste Český Brod, na hlavnej železničnej trati medzi Prahou a Kolínom. Podľa prvých zistení osobný vlak CityElefant Českých dráh narazil do stojaceho poštového expresu dopravcu ČD Cargo, ktorý stál pred vjazdovým návestidlom.

Obe súpravy sa do seba zaklinili. Osobný vlak sa po náraze vykoľajil a hasiči ho museli stabilizovať reťazami, aby sa neprevrátil. Zo zničenej kabíny osobného vlaku vyslobodzovali uviaznutého 40-ročného rušňovodiča, napokon ho však našli mŕtveho.

Záchranári na mieste nočnej nehody inštalovali osvetľovacie balóny. Pri prevoze zranených pomáhali vrtuľníky leteckej záchrannej služby.

Dopravu na trati minimálne do ranných hodín zastavili, vlaky jazdia po obchádzkovej trase.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #zrážka vlakov